ATAYURT OKULLARI 4. ve 8. SINIFLAR OKULA KABUL VE BURSLULUK SINAVI BAÞVURUSU 

Ýlkokul / IB PYP

PYP Nedir?

Uluslararasý Bakalorya (IB) Ýlk Yýllar Programý (PYP) nedir?

Aday okul olarak yürüttüðümüz Ýlk Yýllar Programý (PYP), öðrencileri ömür boyu sürecek olan öðrenim yolculuðunda etkin katýlýmcýlar olmaya hazýrlýyor.

IB Ýlk Yýllar Programý (PYP) nedir?
PYP, 3 ila 12 yaþlarý arasýndaki öðrenciler için tasarlanmýþtýr. Çocuklarýn hem sýnýfta hem de dýþ dünyada araþtýran-sorgulayan bireyler olarak geliþmelerine odaklanýr. Küresel öneme sahip altý disiplinler üstü temanýn yönlendirdiði, altý alandan türetilen bilgi ve becerilerin yaný sýra, sorgulamaya güçlü bir vurgu yapan disiplinlerüstü becerilerin kullanýlmasýyla keþfedilen bir müfredat çerçevedir.
PYP, ulusal ve yerel müfredatlarýn çoðunun gerekliliklerine uyum saðlayacak þekilde esnektir.

IB Ýlk Yýllar Programý

  • öðrencilerin akademik, sosyal ve duygusal esenliðini saðlamayý amaçlar
  • öðrencileri baðýmsýzlýklarýný geliþtirmeye ve kendi öðrenimleri için sorumluluk almaya teþvik eder
  • öðrencilerin dünyayý anlama ve onunla uyum içerisinde olma çabalarýný destekler
  • öðrencilerin, uluslararasý bilincin geliþip zenginleþeceði bir temel vazifesi görecek kiþisel deðerler oluþturmasýna yardýmcý olur.

 IB Öðrenen Profili Özellikleri
araþtýran-sorgulayan,
bilgili,
düþünen,
iletiþim kuran,
 ilkeli,
açýk görüþlü,
duyarlý,
 riski göze alan,
dengeli,
dönüþümlü düþünen
Öðrencilerimiz bu profil özelliklerini taþýyan bireyler olmak için çalýþýr. Bu özellikler, entelektüel geliþim ve akademik baþarýnýn ötesine geçen çok çeþitli insani yeterliliði ve sorumluluðu temsil eder.

 IB Ýlk Yýllar Programý’nýn en önemli ve en ayýrt edici özelliði, altý disiplinlerüstü temaya sahip olmasýdýr
Bu temalar, IB Dünya Okullarýna, yerel ve küresel sorunlarý müfredatlarýna entegre etme fýrsatý sunmanýn yaný sýra öðrencilerin dersler kapsamýndaki öðrenmenin sýnýrlarýný aþarak "dýþarýya açýlmalarýna" imkân verir.

  • Kim olduðumuz: Benliðin doðasýna yönelik sorgulamalar; inançlar ve deðerler; kiþisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal saðlýk; aileler, arkadaþlar, topluluklar ve kültürler dâhil olmak üzere insan iliþkileri; haklar ve sorumluluklar; insan olmanýn anlamý
  • Bulunduðumuz yer ve zaman: Mekân ve zaman içerisindeki yerimize yönelik sorgulamalar; kiþisel geçmiþler; evler ve yolculuklar; insanýn icatlarý, keþifleri ve göçleri; yerel ve küresel açýlardan bireylerin ve medeniyetlerin arasýndaki iliþkiler ve baðlantýlar
  • Kendimizi ifade etme yollarýmýz: Fikirleri, duygularý, doðayý, kültürü, inançlarý ve deðerleri nasýl keþfedip ifade ettiðimize dair sorgulamalar; yaratýcýlýðýmýza dair dönüþümlü düþünme, yaratýcýlýðýmýzý artýrma ve keyfini sürme yollarýmýz; estetiði takdir ediþimiz
  • Dünyanýn iþleyiþi: Doðal dünyaya ve yasalarýna dair sorgulamalar, doðal dünya (fiziksel ve biyolojik) ve insan topluluklarý arasýndaki etkileþim; insanlarýn bilimsel ilkelere yönelik anlayýþlarýný kullanýþ þekilleri; bilimsel ve teknolojik geliþmelerin toplum ve çevre üzerindeki etkisi.
  • Kendimizi düzenleme biçimimiz:  Ýnsan yapýmý sistemler ve topluluklar arasýndaki baðlantýlara dair sorgulamalar; kurumlarýn yapýsý ve iþlevi; toplumsal karar alma; ekonomik faaliyetler ve bunlarýn insan ile çevre üzerindeki etkisi
  • Gezegeni paylaþma: Sonlu kaynaklarý diðer insanlar ve canlýlarla paylaþma mücadelesinde haklar ve sorumluluklara dair sorgulamalar; topluluklar ve topluluklarýn içindeki ve aralarýndaki iliþkiler; eþit fýrsatlara eriþim; barýþ ve ihtilaf çözümleri.

Her bir tema her yýl tüm öðrenciler tarafýndan iþlenir.
Bu disiplinler ötesi temalar, öðretmenlerin okullar tarafýndan belirlenen ve öðrencilerin büyük ölçüde katýlýmýný gerektiren önemli fikirlere yönelik bir sorgulama-araþtýrma programý geliþtirmelerinde yardýmcý olur. Bu sorgulamalar somuttur, derinlemesinedir ve altý hafta sürer. Öðrenciler, öðrenenler olarak rolleri ve sorumluluklarý hakkýnda dönüþümlü düþünmeye baþlarlar ve eðitimlerine etkin þekilde yoðunlaþýrlar. Tüm öðrenciler bir sorgulama ünitesinin onlarý önemli bir fikre dair derinlemesine araþtýrma yapmaya ittiðini fark edecekler ve öðretmen de onlarýn fikirleri ne kadar iyi anladýðýna dair kanýt toplayacaktýr. Kendi kendilerine ve gruplar hâlinde olmak üzere öðrenme sýrasýnda onlar için en faydalý olacak þekilde çalýþma ortamlarý oluþturacaklardýr.

Kalite güvencesi ve profesyonel geliþim
IB, üst düzey becerilere sahip küresel bir öðrenme topluluðu geliþtirmeye yönelik sürekli taahhüdünün bir parçasý olarak, yeni, deneyimli ve uzman okul yöneticilerinin ve eðitimcilerin IB standartlarýný ve uygulamalarýný yansýtan IB programlarýný baþarýlý þekilde anlamalarýný, desteklemelerini ve sunmalarýný saðlamak amacýyla çok çeþitli yüksek kaliteli profesyonel geliþim fýrsatlarý sunar. bireyin ve içinde bulunduðu topluluðun iyiliðine katkýda bulunan insanlara, çevreye ve öðrenmeye yönelik kiþisel tutumlarýn geliþimine de odaklanýlmasý hayati önem taþýr. Tutumlarýn programýn temel bir öðesi olmasý gerektiðine karar vererek IB PYP kendini deðerlerle yüklü bir müfredata adamýþ olur.

 IB ÖÐRENME YAKLAÞIMLARI
Öðrenme yaklaþýmlarý, öðrenen profili, bilgi, kavramsal anlayýþ ve araþtýrma-sorgulamanýn tamamlayýcýsý niteliðindedir. Temlinde nasýl öðreneceðini öðrenmenin öðrencinin eðitimine temel teþkil ettiði inancýna dayanýr.

Düþünme becerileri
• Eleþtirel düþünme becerileri (konu ve fikirlerin çözümlenmesi ve deðerlendirilmesi)
• Yaratýcý düþünme becerileri (özgün fikirlerin geliþtirilmesi ve yeni bakýþ açýlarýnýn deðerlendirilmesi)
• Transfer becerileri (çoklu baðlamlarda becerilerin ve bilginin kullanýmý)
• Dönüþümlü düþünme/üst-biliþsel beceriler (öðrenme sürecinin deðerlendirilmesinde süreklilik)

Araþtýrma becerileri
• Bilgi okur-yazarlýðý becerileri (oluþturma ve planlama, veri toplama ve kaydetme, sentezleme ve yorumlama, deðerlendirme ve iletme)
• Medya okur-yazarlýðý becerileri (fikir ve bilgiyi kullanmak ve oluþturmak için medya araçlarýný kullanma)
• Medya ve bilginin etik kullanýmý

Ýletiþim becerileri
• Bilgi alýþveriþi becerileri (dinleme, yorumlama, konuþma)
• Okur-yazarlýk becerileri (bilgi toplama ve iletme için okuma, yazma ve dilin kullanýmý)
• Biliþim becerileri (bilgi toplama, soruþturma-araþtýrma ve iletme için teknolojinin kullanýmý)

Sosyal beceriler
• Kiþilerle pozitif iliþkiler kurma ve iþbirliði geliþtirme (öz-denetimin kullanýmý, zorluklarýn yönetilmesi, akranlarýn desteklenmesi)
• Sosyo-duygusal zekanýn geliþtirilmesi

Öz yönetim becerileri
• Organizasyon becerileri (zamaný ve görevleri etkili þekilde yönetme)
• Zihin durumlarý (bilinçli farkýndalýk, azim, duygu yönetimi, öz-motivasyon)

Dil Politikamýz

ÖZEL ATAYURT ÝLKOKULU
DÝL POLÝTÝKASI
Misyonumuz
Özel Atayurt Okullarý; öðrencilerini toplumun her kesimiyle saðlýklý iletiþim kurabilen, ulusal ve evrensel deðerlerle donanmýþ, daha mutlu bir dünya oluþturmak isteyen, özgüveni olan, sorumluluk alabilen, bilimsel ve analitik düþünebilen, uluslararasý geçerliliði olan eðitim programlarý geliþtirmek için diðer okullarla iþbirliði yapan, teknolojik geliþmelere hakim, becerilerini geliþtirebilen, üretken, yaratýcý, öðrenmeyi bilen ve yaþam boyu öðrenen, araþtýran-sorgulayan, bilgili ve duyarlý, topluma ve doðaya saygýlý, Atatürk ilkeleri doðrultusunda, demokratik ve laik cumhuriyete sahip çýkan bireyler olarak hayata hazýrlamaktadýr.

A)GÝRÝÞ
        Dil, kiþisel geliþimi, kültürel kimliði ve kültürlerarasý anlayýþý keþfetmek ve sürdürmenin ayrýlmaz bir parçasýdýr. Sosyal iletiþimin ana aracý olmasýnýn yaný sýra, biliþsel geliþmeyle de sýký sýkýya baðlantýlýdýr, çünkü anlam ve bilginin bir araya geldiði ve inþa edildiði bir süreçtir. Evren bilgimizi ve evrendeki yerimizi oluþturmanýn temel aracý dildir. Dil o zaman okuryazarlýðýn yaný sýra öðrenmenin merkezidir ve bu nedenle okuldaki baþarý ile yakýndan iliþkilidir.
       IB, kültürlerarasý anlayýþ ve saygý yoluyla daha iyi, daha barýþçýl bir dünya yaratmayý hedefleyen, dünya çapýnda bir okul topluluðunu amaçlayan üç yüksek kaliteli eðitim programý sunmaktadýr.
       Programýn baþarýsý için önemli olan, tüm öðrencilerin en iyi þekilde ana dil ve en azýndan bir yabancý dil öðrenmesi ve okuryazarlýklarýný geliþtirmesidir. Birden fazla dilde, çeþitli þekillerde iletiþim kurma becerisi, kültürlerarasý anlayýþý destekleyen uluslararasý bir eðitim kavramýnýn vazgeçilmezidir.
       Bir IB programýnda kendi ana dillerinden baþka bir dilde öðrenen öðrenciler son derece yetkin, okur-yazar ve bilgili, böylece dengeli bir þekilde iki dil bilen bireyler haline gelir.
       Sosyal ve kiþisel geliþimin bir parçasý olmanýn yaný sýra okulda dil öðrenimi akademik geliþim, biliþsel geliþim ve bilginin inþasý için çok önemlidir. Her dersin öðrenimi ve kiþisel, sosyal geliþimin inþasý, her durumda anlam kurmayý gerektirir. Bu süreç yaþam boyu devam eder. Halliday’e göre dil geliþimi; dil öðrenme, dil aracýlýðýyla öðrenme ve dil konusunda öðrenme süreçleriyle yol alýr.
       
Dil Öðrenme
       Yaþamýn ilk aþamalarýnda bir çocuk ana dilde iletiþim kurmayý öðrendiðinde, anlam oluþturmak ve etkileþim kurmak için dili sembolik olarak kullanýr. Güvenli, koruyucu ve geliþtirici bir ortamda, deneyimleme desteðine uygun olan çocuk, diðer kiþilerle iþaret alýþveriþinde bulunur ve sesleri, ritimleri ve tonlamalarý tanýmayý, telaffuz etmeyi ve þifrelemeyi öðrenirken, anlamlarý ve kavramlarý da iliþkilendirmeyi öðrenir.
       Giderek kiþilerarasý iletiþim becerileri geliþir. Bu, bir çocuðun okula baþladýðý sýrada öðretmenler ve akranlarýyla sosyal olarak etkileþime girmesini saðlayacak dilin boyutudur. Bu tür iletiþimin dili, baðlamsal ipuçlarýnýn yaný sýra jestle ve yüz ifadeleri tarafýndan desteklenir.
       Sözlü becerilerin yaný sýra, çocuk okuyabilmek ve yazabilmek amacýyla metinleri çözmek ve kodlamak için iþaretleri tanýma ve kullanma gibi okuma yazma becerilerini geliþtirir. Yazý sisteminin harf ve karakterlerini ve fonetik iliþkilerini þekillendirmeyi öðrenir.
Dil Aracýlýðýyla Öðrenme
      Daha fazla öðrenme ve biliþsel geliþim için dil esnek bir kaynaktýr. Öðrenenler çeþitli konulara ait bilgiyi, düþüceyi, ve fikri dinlerken, onlar hakkýnda düþünürken, tartýþýrken ve dönüþümlü düþünme etkinliðinde bulunurken dili bir araç olarak kullanýrlar.
 Dil Hakkýnda Öðrenme
      Öðrenenler dilin nasýl iþlediðine dair anlamalarýný geliþtirirler. Anlam- dil iliþkisini ve dilin inþasýnda bu iliþkinin nasýl iþlediðini öðrenmek dil kullanýcýsýný güçlendirir. Kritik bir dil farkýndalýðý olan IB öðrencisi, amaçlarýna ve karþýsýndaki dinleyiciye göre dil kullanýmý yapabilmenin yaný sýra baþkalarýnýn dil tercihlerini de anlayacaktýr.
      Dil, bir kiþinin nasýl hareket edeceðini belirleyen, kimliðin ayrýlmaz bir parçasýdýr. Bir IB programýnýn hem içinde hem de dýþýnda yoðun bir þekilde okuyan öðrenciler, akademik dili ve kavramlarýný okumalarý sýnýrlý alanlara göre geniþletmek için çok daha fazla fýrsata sahiptir. Okumaktan zevk almak önemlidir, ayný derecede önemli olan, çok çeþitli türlerde yazma pratiði fýrsatlarýdýr.
       Biliþsel akademik dil yeterliliði (dil bilgisi kurallarýna hakimiyet), okuldaki baþarýlý öðrenme durumundan ayrýlmaz olduðundan, tüm öðretmenlerin bunu geliþtirmede bir rol oynadýðýný düþünmek olasýdýr. Diðer bir deyiþle, tüm öðretmenler, dil öðretmenleridir.
           

B) DÝL POLÝTÝKASININ AMACI

  • Dile bakýþýmýzý, dil öðrenimindeki önemli ilkeleri ve bu ilkelerin dil öðretimimizi nasýl etkilediðini tanýmlamak.   
  • Dil öðretimi için okulun amaç ve hedefleri doðrultusunda ortak bir zihniyet oluþturmak.
  • Öðrencilerin dil öðretimiyle ilgili ihtiyaçlarýný belirlemek ve bu ihtiyaçlarý dikkate almak.
  • Öðretmenlere planlama, gerçekleþtirme ve deðerlendirme aþamalarýnda yardýmcý olmak.
  • Dil öðretimi için okulumuzda uyguladýðýmýz ilkeler ve uygulamalarla ilgili veliyi bilgilendirmek.     

        
C)DÝL FELSEFESÝ
       Atayurt Ýlkokulu’nda PYP çerçevesinde Türk Milli Eðitim Müfredatý uygulanmaktadýr. Dilin, sorgulama ve disiplinler üstü öðrenim için bir araç olduðuna inanýyoruz. Bu yüzden, etkili iletiþim ve dil geliþimini geliþtiren, üreten ve destekleyen bir dil ortamý saðlamayý hedefliyoruz. Dilin farklý baðlamlarda, farklý þekillerde kullanýldýðýnýn ve zamanla deðiþtiðinin farkýndayýz. Baðlý bulunulmasý gereken kurallarýn olduðunu bilmemizle birlikte her insanýn kendisini özgün bir þekilde ifade etmesi gerektiðine inanýyor ve bunun için öðrencinin etkin olduðu uygun ortamlar yaratýyor, etkinlikler düzenliyoruz.
      Amacýmýz küreselleþen dünyanýn bir vatandaþý olduðunun bilincinde, sürekli geliþen ve deðiþen bilgi ve teknoloji birikimini takip edebilecek düzeyde ve kendi kültürünü, ana dilinin özelliklerini koruyacak ve doðru kullanacak hassasiyette dil becerilerini kazandýrmak, bir ya da birden fazla yabancý dilde iletiþim kurabilmelerini saðlamaktýr.

Öðretim Dili-Türkçe
      Türkçe, Özel Atayurt Ýlkokulu’nun öðretim dilidir. Sorgulama programý, öðrenenlerin dil geliþtirme ve kullanmalarý için gerçek bir fýrsat saðlar. Mümkün olan her durumda dil,  doðal ortamlarda ve alakalý, gerçekçi sorgulama üniteleri baðlamýnda öðretilir.
      Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan belirlenen Ulusal Türkçe Dersi Öðretim Programý ile PYP Dil Kapsam Sýralama belgeleri, dil öðretiminde temel kabul edilen anahtar beklentileri tanýmlamaktadýr.
      Dil geliþimi, bir dizi beceri ve tutumun kazanýlmasý ve uygulanmasýnýn yaný sýra dilin anlaþýlmasý ve kullanýlmasý ile de ilgilidir. Dil, iç içe geçmiþ becerilerden oluþur: sözel dil (konuþma ve dinleme), yazýlý dil (okuma ve yazma), görsel dil (görme ve sunma). Bir dili öðrenmede farklý öðrenme tarzlarý olduðu gibi farklý geliþim aþamalarý da bulunmaktadýr. Her öðrenci, kendi hýzlarýnda farklý aþamalardan geçerek geliþim gösterecektir. Bir iletiþim rehberi olarak öðrencide güven duygusunu geliþtirmek, dil geliþiminde anahtar önemdedir.

 IB Öðrenen Profili
      Tüm IB programlarýnýn amacý, ortak insanlýk vasýflarýnýn ve gezegeni koruma görevinin farkýnda olan, daha iyi ve daha huzurlu bir dünya oluþturmak için çabalayan uluslararasý bilince sahip insanlar yetiþtirmektir.
 Özel Atayurt Ýlkokulu öðretmenleri öðrencilerimizin þu vasýflara sahip olmak için çalýyoruz:

  • Araþtýran- sorgulayan 

Sorgulama ve araþtýrma için beceriler geliþtirerek merakýmýzý besliyoruz. Baðýmsýz olarak ve diðerleriyle birlikte nasýl öðreneceðimizi biliyoruz.

  • Dengeli

Kendimizin ve baþkalarýnýn esenliðini saðlamak için yaþamýmýzýn farklý yönleri ( entelektüel, fiziksel ve duygusal ) arasýnda denge kurmanýn önemini anlýyoruz. Diðer insanlarla ve yaþadýðýmýz dünyayla olan dayanýþmamýzýn farkýndayýz.

  • Ýletiþim Kuran

Kendimizi birden fazla dilde ve pek çok þekilde güvenle ve yaratýcý þekilde ifade ediyoruz. Diðer bireylerin ve gruplarýn bakýþ açýlarýný dikkatle dinleyerek etkili þekilde iþ birliði yapýyoruz.

  • Duyarlý

Empati kuruyor, þefkat gösteriyor ve saygý duyuyoruz. Hizmet sorumluluðuna sahibiz ve insanlarýn hayatýnda ve çevremizdeki dünya üzerinde olumlu bir fark yaratmak üzere hareket ediyoruz.

  • Bilgili

Farklý disiplinler arasýnda bilgiyi keþfederek kavramsal anlayýþ geliþtiriyor ve kullanýyoruz. Yerel ve küresel öneme sahip sorunlar ve fikirlerle ilgileniyoruz.

  • Düþünen

Karmaþýk problemleri analiz etmek ve bunlarla ilgili sorumluluk sahibi eylemlerde bulunmak için eleþtirel ve yaratýcý düþünme becerilerini kullanýyoruz. Gerekçeli, etik kararlar almada inisiyatif kullanýyoruz.

  • Ýlkeli

Güçlü bir hakkaniyet ve adalet anlayýþýyla ve tüm insanlarýn haysiyetine ve haklarýna saygý duyarak doðruluk ve dürüstlükle hareket ediyoruz. Eylemlerimiz ve bunlarýn sonuçlarý için sorumluluk alýyoruz.

  • Açýk Görüþlü

Kendi kültürlerimiz ve kiþisel geçmiþlerimiz yaný sýra diðerlerinin deðerlerine ve geleneklerine de son derece önem veriyoruz. Farklý bakýþ açýlarý arýyor ve onlarý deðerlendiriyoruz. Deneyimlerimizle büyümek istiyoruz.

  • Riski Göze Alan

Belirsizliðe cesaret ve kararlýlýkla yaklaþýyoruz. Yeni fikirler ve yeni stratejiler keþfetmek için baðýmsýz ve ortaklaþa çalýþýyoruz. Zorluklar ve deðiþim karþýsýnda becerikli ve esneðiz.

  • Dönüþümlü Düþünen

Dünyayý, kendi fikirlerimizi ve deneyimlerimizi dikkatli bir þekilde ele  alýyoruz. Öðrenmemizi ve kiþisel geliþimimizi desteklemek amacýyla güçlü güçsüz yanlarýmýzý anlamak için çaba sarf ediyoruz.

D) DÝL POLÝTÝKASINI OLUÞTURMA SÜRECÝ
‘’Dil politikasý bir eylem planýdýr.Bir okulun öðrencilerinin nereye gittikleri ile daha az ama oraya ulaþmak için nasýl bir yol izlediði ile daha fazla ilgilenir’’,Corson (1999).
   PYP Dil Politikasý; PYP’yi gerçekleþtirmek dökümaný ,PYP dil kapsam sýralama belgeleri ve MEB Türkçe Dersi Öðretim Programý incelenerek oluþturulmuþtur. Politika; okuldaki tüm öðretmenlerin, yöneticilerin görüþ ve önerileri alýnarak, ortak bir çalýþma sonucunda ortaya çýkmýþtýr. Politikanýn amacý; öðretmenler ve okul topluluðunun tüm üyeleri için dil öðretimi ve öðrenimi konusundaki düþünceleri açýk bir þekilde ortaya koymak,uygulamanýn amaçlarýný yansýtmak için bir temel oluþturmak üzere dil konusunda ortak bir anlayýþ ve yaklaþým geliþtirmek; ölçme ve deðerlendirmede, öðrenci çalýþmalarýna verilen geri bildirimde ortak tutum geliþtirmek, yazým kurallarýna uyma konusunda farkýndalýk yaratmak, kütüphanede bulunan ana dil ve yabancý dil kaynaklarýný zenginleþtirmek, uluslararasý bilinci desteklemek ve farklý becerilere sahip öðrenciler için farklýlaþtýrma eðitimi saðlamaktýr.
 Dil politikasýnýn okulun tüm birimlerine iletilmesinden, tüm okulda uygulanmasýndan ve desteklenmesinden; okul müdürü, PYP koordinatörü, yabancý dil bölüm baþkaný baþta olmak üzere; tüm ders öðretmenleri,kütüphane sorumlusu, idari personel, öðrenciler ve veliler sorumludurlar. Bu politika okul topluluðunun eriþimine açýktýr.Temel inançlarý içeren uygulamalar ana dilde ve yabancý dillerde okulun her yerinde sergilenir.
 Dil politikasý düzenli olarak gözden geçirilir ve güncellenir. Her eðitim- öðretim yýlý sonunda bir sonraki eðitim-öðretim yýlý için planlama yapýlýr.

E) DÝL KONUSUNDAKÝ TEMEL ÝNANÇLAR
Özel Atayurt Ýlkokulu’nun dil eðitimi konusundaki  temel inançlarý þöyledir:
1-Öðrenimin her türü gibi dil öðrenimi de öðrenenlerin anlam oluþturduðu yapýlandýrýcý bir süreçtir.
2-Her öðretmen ayný zamanda bir dil öðretmenidir.
3-Okuldaki her öðrenci; açýk bir kimlik ve kültür bilinci geliþtirmek, kendini ifade etme potansiyelini tam anlamýyla kullanmak amacýyla ana dilinde olasý en yüksek dilsel ve kültürel ustalýk düzeyine ulaþmayý hedefler.
4- Her öðrenci, çevresindeki dünyada daha anlamlý yaþam sürmek, kültürler arasý  iletiþim ve anlayýþa katkýda bulunarak insanlýðý birleþtiren olaylara katký saðlamak için Ýngilizce’de olasý en yüksek kültürel ve dilsel yetkinliðe ulaþmayý hedefler.
5-Okul; okul ya da okul topluluðunu oluþturan üyelerin evlerinde temsil edilen diðer dillere deðer vererek dilsel çeþitliliðe kucak açar.
6-Okulun eðitim programý; diðer dilleri konuþan bireyleri tanýmak, yaþantýlarýný,   kimlik algýlarýný paylaþmak ve kültürel alýþveriþi geliþtirmek üzere diðer dilsel gruplarla iletiþim kurmaya yönelik açýk yöntemler içerir.
7-Dil, okulda iletiþime bir engel oluþturmaz.
F) ÖZEL ATAYURT ÝLKOKULUNDA DÝL DESTEÐÝ
1)Ana dili Türkçe olmayan öðrenciler için ana dil desteði:
Öðrencilerimizin hepsi Türk vatandaþýdýr ve anadilleri Türkçe’dir. Ancak okulumuzda ana dili Türkçe olmayan öðrencilerle karþýlaþýlan durumlarda Türkçe dersi desteði saðlanýr. Bu destekler,
a)ders esnasýnda farklýlaþtýrýlmýþ materyal kullanýlarak,
b)seviyelerine uygun kitaplar, çalýþma sayfalarý ve etkinlikler verilerek,
c)ders dýþý zamanlarda ek derse alýnarak,
d)öðretmenin gerekli gördüðü durumlarda, velilerle iletiþime geçerek yardým alma hususunda tavsiyeler verilerek,
e)yeni geldiði sýnýfýn sosyal çevresine alýþmasý ve yeni arkadaþlýklar edinmesi konusunda sýnýf öðretmeni ve okul rehber öðretmeni birlikte çalýþarak öðrenci desteklenir.

2)Özel Atayurt Ýlkokuluna ara kayýt þeklinde 2,3 ya da 4. sýnfta gelen ya da sene ortasýnda gelen öðrenciler için bir yabancý dil olarak Ýngilizce dersi desteði:
Bu destekler,
a)Öðrencinin eksikleri tespit edildikten sonra bu eksikler aile ile paylaþýlýr.
b)Okulumuz Ýngilizce öðretmenleri tarafýndan ek derse alýnýrlar.
c)Eksiði çok olan öðrenciler okulda ek derse alýnmalarýnýn yaný sýra dýþarýdan desteðe yönlendirilirler. Bu destekler birebir özel ders,Ýngilizce kursu ya da aile ile evde çalýþma þeklinde olabilir.
d)Sýnýf için kendi düzeyinde yapabileceði materyallerle desteklenirler.
e)Ýngilizce geliþimini saðlamak için okul kütüphanesinden Ýngilizce hikaye kitaplarý desteði saðlanýr.
G) ÖZEL ATAYURT ÝLKOKULU DÝL ÝLKE VE UYGULAMALARI
Ýlkeler:
Türkçe dersi baþta olmak üzere tüm derslerde hedeflerimiz, öðrencilerin;

  • Türkçeyi, konuþma ve yazma kurallarýna uygun olarak bilinçli, doðru ve özenli kullanmalarý,
  • Dinleme, konuþma okuma ve yazma becerilerini geliþtirmeleri ,
  • Duygu, düþünce ve hayallerini sözlü ve yazýlý olarak etkili ve anlaþýlýr biçimde ifade etmeleri,
  • Bilgiyi araþtýrma, keþfetme, yorumlama ve zihinde yapýlandýrma becerilerini geliþtirmeleri,
  • Basýlý materyaller ile çoklu medya kaynaklarýndan bilgiye eriþme, bilgiyi düzenleme, sorgulama, kullanma ve üretme becerilerini geliþtirmeleri,
  • Okuma alýþkanlýðý kazanmak için nitelikli eser seçmeleri ve okuduklarýný entelektüel ve eleþtirel bir bakýþ açýsýyla deðerlendirip yorumlayabilmeleri,
  • Karþýlaþtýklarý metinleri, görsel iþaretleri doðru, akýcý bir biçimde ve uygun yöntemleri kullanarak okuyabilmeleri,
  • Sosyal hayatta karþýlaþacaklarý sorunlarý konuþarak, dinleyerek çözebilmeleri ve deðerlendirebilmeleri,
  • Milli, manevi, ahlaki, tarihi, kültürel, sosyal deðerlere önem vermeleri,
  • Dünya kültür ve sanatýna ait eserler aracýlýðýyla estetik ve sanatsal deðerleri fark etmeleri,
  • Türkçenin yapýsýný oluþturan ve iþleyiþ kurallarýný tanýmlayan bilgiye sahip olmalarý ve bu kurallarý kelime, cümle ve metin düzeyinde uygulamalarýný saðlamaktýr.

Uygulamalar:

a)Türkçe dili uygulamalarý

Anaokulunun temel amaçlarýndan biri, öðrencilerin ana dilinde konuþmasýný ve kendilerini ifade etmelerini saðlamaktýr. Ayrýca duygu ve düþüncelerini ifade edebilmeleri için, sözcük daðarcýklarýný geliþtirmek, kelimeleri doðru telaffuz edebilmelerini ve ses tonunu doðru ayarlayabilmelerini saðlamak ve iletiþim becerilerini geliþtirmek amacýyla etkinlikler düzenlemektedir. Öðrencilerde eðer ses(harf)çýkarma ile ilgili sorunlarý olan ya da konuþma güçlüðü çeken varsa okul rehber öðretmeni ve sýnýf öðretmeni tarafýndan velisi okula davet edilerek “konuþma terapisi”ne yönlendirme yapýlýr.

    Türkçe dil faaliyetleri öykü ve masal kitaplarýnýn okunmasý, anlatýlmasý, canlandýrýlmasý, resimlemesi gibi çalýþmalar içermektedir. Ayrýca yürütülen çalýþmalar þunlarý içermektedir:

  • Tekerleme, þiir, parmak oyunlarý,
  • Olaylarý oluþ sýrasýna göre sýralayabilme,
  • Kendisi ve ailesiyle ilgili bilgileri toplayýp, onlarý anlatabilme,
  • Atatürk’ü tanýyabilme,
  • Atatürk’ün Türk toplumu için önemini kavrayabilme,
  • Neden-sonuç iliþkilerini doðru kurabilme,
  • Günlük takvim çalýþmalarý yapabilme,
  • Hikaye dinleme, anlatma ve oluþturma çalýþmalarý yapabilme,
  • Okuma-yazmaya hazýrlýk çalýþmalarý yapabilme,
  • Düzeylerine uygun olarak günlük yaþantýlarýnda karþýlaþabilecekleri deyim ve atasözlerini fark etme ve yerinde kullanabilme,
  • Görsel okuma çalýþmalarý yapabilme,
  • Eksik býrakýlan hikayeyi tamamlama,
  • Oluþturduklarý ürünleri, sýnýf içinde arkadaþlarýna sunabilme,
  • Duygularýný ifade edebilme çalýþmalarý yapabilmeleridir.

Belirlenen öðrenme etkinlikleriyle öðrencilerin aþamalý bir biçimde dil öðrenmelerini saðlamak için, 1. Sýnýftan itibaren her sýnýf düzeyi için ayrý ayrý stratejiler belirlenmiþtir. Bu stratejilerden bazýlarý þunlardýr:

  • Ýkinci sýnýftan itibaren öðretim programýna ek olarak kitap okuma çalýþmalarý yapýlýr. Kitap okuma listeleri sýnýf öðretmenleri tarafýndan belirlenir.
  • Belirlenen listelerde öðrencinin okuma evresini geliþtirecek eserler seçilir ve bu eserler çeþitli etkinliklerle içselleþtirilir.
  • Okunan kitaplardan en az bir tanesinin yazarýyla öðrenci-yazar buluþmasý saðlanýr.
  • PYP temasýný desteklemek amacýyla okutulan güdümlü kitaplarýn kitap incelemesi yapýlýr. IB öðrenen profili ve kavramlar üzerine çalýþýlýr.
  • Öðrencilerin okuma saati kapsamýnda okul kütüphanesinde vakit geçirmesi saðlanýr.
  • Öðrenciler anasýnýfýndan itibaren, belirlenen konularda sunumlar yaparlar. Bu sunumlarýn okulda dijital ortamda gösterimi yapýlýr.
  • Birinci sýnýfýn ikinci döneminden itibaren, duygu ve düþüncelerini yazýlý anlatým yoluyla ifade etme becerilerini geliþtirmeye yönelik, yaratýcý yazma tekniklerinin uygulandýðý çalýþmalar yapýlýr.
  • Okul kütüphanesine öðrencinin okuma kültürünü geliþtirmeye yönelik eserler alýnmasý saðlanýr.
  • Öðrenciler, seviyelerine uygun olarak hazýrlanmýþ bulmaca, zeka sorusu, hikaye tamamlama etkinliklerinin olduðu “Haftanýn Sorusu” panosundaki sorularý yanýtlar.
  • Milli kültürümüzü ve edebiyatýmýzý daha iyi tanýmak adýna, temalarla uyumlu olarak çeþitli þairlerin, yazarlarýn hayatý, edebi eserleriyle ilgili araþtýrma yaparlar.
  • Temalara uygun olarak öðrenciler çeþitli tiyatrolara giderler.
  • PYP’nin son yýlýnda öðrenciler PYP sergisi denilen bir bitirme projesi yaparlar. Bu proje öðrencinin yaþamýnda önemli bir etkinliktir. Bu proje bütün okul topluluðu ile paylaþýlýr. Öðrencilerin öðrenen profilinde yer alan ve PYP ile ilgili bütün çalýþmalarda geliþtirmeyi baþardýklarý nitelikleri sergilerler.(Okul yetkilendirildikten sonra)
  • Ana sýnýfýndan 4. Sýnýfa kadar bütün öðrenciler yýl içinde çeþitli etkinliklere katýlýrlar. Örneðin yýl sonu gösterileri, okuma bayramlarý,23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramý  kutlamasý,24 Kasým Öðretmenler Günü kutlamasý,10 Kasým Atatürk’ü Anma Haftasý, Dünya Tiyatrolar günü ve sergi.

H)DÝL ÖÐRETMENLERÝ
Özel Atayurt Ýlkokulu öðretmen kadrosu dili iyi kullanan, yeni eðitim ve öðretim metotlarýný takip eden, dersinin kapsadýðý terimlere hakim ,bilgisini karþýsýndakine rahatlýkla aktarabilecek ifade gücüne sahip öðretmenlerden oluþur.Öðretmenlerimiz kurum içi ve ya dýþýndaki mesleki geliþim konusunda verilen her türlü hizmet içi eðitime ve seminere katýlmaktadýrlar.
 Kurumumuzda tüm öðretmenler öncelikle anadil öðretmeni olduðunun bilincindedirler. Bu nedenle, öðrencilerin ana dil geliþimi ve ana dilde kaydettikleri ilerleme, bütün öðretmenlerin ortak sorumluluðu olarak kabul edilir. Derslerimizde yapýlan uygulamalar, tüm öðretmenlerin ortak kararýný ve tüm öðrencilerin bakýþ açýlarýný dikkate alýr.Paylaþýlan geri bildirimler sürecin tamamlayýcý bir parçasýdýr.Tüm öðretmenler, okul topluluðundaki tüm bireylerin ana dil öðrenimini ve anadilinin yanýnda yabancý dil öðrenimini teþvik etmektedirler.
Özel Atayurt ilkokulu öðretmenleri bilmektedirler ki;

  • Tüm öðretmenler öncelikle ana dil öðretmenidir.
  • Her öðretmen bir dil öðretmeni olduðu inancýyla dilin doðru kullanýmýyla ilgili model olmaya özen gösterir.
  • Dil, öðrenme ve iletiþimde temel araçtýr.
  • Dil öðrenimi ömür boyu devam eden bir süreç olup entelektüel ve kiþisel geliþimin temel unsurudur.
  • Bir dili iyi kullanma becerisi diðer dillerin öðrenilmesini etkiler ve diðer branþlardaki konularýn öðrenilmesine yardýmcý olur.
  • Dil kültürün en etkili ifadelerinden biridir ve öðrencilerin kimliðini tamamlayan bir unsur olarak deðerlendirilmelidir.
  • Ana dil kullanýmýndaki geliþim, kiþinin kültürünü koruyup sürdürmesinde kritik önem taþýr.
  • Dil öðrenimi, uluslararasý bakýþ açýsýnýn oluþup geliþmesini saðlar.
  • Dil eðitimi tüm okul topluluðu tarafýndan teþvik edilmelidir.
  • Öðretmenler öðrencilerinin dil ihtiyaçlarýnýn farkýnda olmalý ve bu ihtiyaçlarýna cevap verebilmek için sýnýf içi ve sýnýf dýþýnda çaba göstermelidir.
  • Akademik dürüstlük ilkelerini benimser ve öðrencilerini bu konuda bilinçlendirir.
  • Öðretmenler sýnav kaðýtlarýný deðerlendirirken, ders anlatýrken, soru hazýrlarken, tahtaya yazý yazarken bu konuda örnek olur.

Bu amaçla bütün öðretmenlerimiz bir dil öðretmeni gibi dilin kullanýmýna ve kurallarýna dikkat ederek bu kurallarýn yaþantýya geçmesini saðlar. Yaþamýn her alanýnda anadilin özenli, kurallarýna uygun ve etkili bir biçimde kullanýlmasý gerektiðine inanarak hareket ederler.
Öðretmenlerimiz dil öðrenme ile ilgili bütünsel bir yaklaþým saðlayabilmek için dil öðretimindeki anlama, yazma, konuþma ve dinleme becerilerini kazandýrýrlarken, yaklaþýmlarý, inançlarý, deðerleri ve gelenekleri de bu becerilerle uyumlu olarak öðrencilere verirler.
Dil öðrenme aktiviteleri öðrencilerin ihtiyaç, ilgi, motivasyon  ve karakterleri doðrultusunda hazýrlanýr.
I) ÖZEL ATAYURT ÝLKOKULUNDA YABANCI DÝL OLARAK ÝNGÝLÝZCE
Okulumuzda yabancý dil eðitimine büyük önem verilmektedir. Amacýmýz, öðrencilerin Ýngilizceyi eðlenerek öðrenme süreçlerinde onlara rehberlik etmektir. Eðlenceli etkinlikler, oyunlar, dramalar, þarkýlar ve hikaye anlatýmý yoluyla konuþma, dinleme, okuma ve yazma becerilerini geliþtirmeyi ve yabancý dil farkýndalýðýný yaratmayý hedeflemekteyiz. Anasýnýfýndan 4.sýnýfa kadar her kademe de haftalýk 10 saat Ýngilizce dersi verilmektedir. Bu 9 saatin 7 saati ana ders öðretmeni,2 saati skills dersi öðretmeni ve 1 saati ise native öðretmen tarafýndan iþlenir.Özel Atayurt Ýlkokulu’nda öðrencilerimiz 4.sýnýfta çeþitli festivaller kapsamýnda yurtdýþýna çýkmaktalar ve Ýngilizce’yi kullanma þansý yakalayýp günlük hayatta ihtiyaçlarýný kolaylýkla karþýlayabilmektelerdir.

Öðretmenler, yabancý dil eðitiminde materyal kullanýmýnýn, çoklu zekâ kuramý ve öðrenme stilleri açýsýndan önemli olduðunu, öðrencilerin öðrenme stillerini göz önünde bulundurarak materyal hazýrlamasýnýn ve bu baðlamda eðitim ve öðretim sürecinde biliþsel ve duyuþsal boyutun göz önünde bulundurulmasý gerektiði görüþündedirler. Bunun için kukla, gerçek nesneler, video,poster, afiþ, i-tool, þarký, tekerleme, drama, hikaye anlatýmý gibi materyal,yöntem ve tekniklerle Ýngilizce dersleri zenginleþtirilir.
Öðrencilerin yaptýðý üç boyutlu proje çalýþmalarý, posterler vb. öðrenci ürünleri okulda sergilenir.
Ýngilizce geliþimini sertifikalandýrmak amacýyla öðrencilerimiz 3.sýnýfta PQS starters sýnavýna, 4.sýnýfýn baþýnda ise PQS starters sýnavýna, sene sonunda ise PQS movers sýnavýna  katýlýrlar ve okuma, yazma, dinleme becerileri ve kelime bilgilerini raporlar ve sertifiklandýrýrlar.
Ýngilizce öðretim programýmýz Avrupa Dil Çerçevesi, PYP dil kapsam ve sýralama belgeleri dikkate alýnarak hazýrlanýr.
Ýngilizceyi kalýcý hale getirmek ve daha fazla maruz kalmayý artýrmak için yýl boyunca çeþitli etkinlikler düzenlemekteyiz. Bu etkinlikler:

  • Atayurt English Camp:Okulumuz 2,3 ve 4.sýnýf  öðrencileri okullarýn açýldýðý ilk hafta saat 09:00-15:00 arasý kendi seviyelerine uygun hazýrlanmýþ etkinlik istasyonlarýnda eðlenceli oyun ve yarýþmalara katýlýrlar. Geçen senenin kazanýmlarýný hatýrlarlar ve günlük ihtiyaçlarýný karþýlamak için tüm gün Ýngilizce konuþurlar. Öðrencilerimize gün boyunca Atayurt Fen ve Anadolu Lisesi öðrencileri liderlik yapar ve Ýngilizce’ye maruz kalmalarýný saðlarlar. Gün sonunda velilerimize Ýngilizce derslerinin nasýl iþlendiði, kullanýlan yöntem ve teknikler konulu detaylý bir sunum o seviyenin Ýngilizce öðretmeni tarafýndan yapýlýr ve sunumdan sonra veliler ve öðrenciler kamp ateþi etrafýnda toplanýp kampý sonlandýrýrlar.
  • Atayurt English Week: Okulun kapandýðý Haziran ayýnda bir hafta boyunca okulumuz oyun bahçesinde Ýngilizce yarýþmalar ve etkinlikler düzenlenir.
  • Koridor etkinlikleri: Aralýk ,Ocak ve Þubat aylarýnda bir hafta boyunca okulumuz koridorlarýnda Ýngilizce karaoke yapýlýr ve yarýþmalar düzenlenir.
  • 2,3 ve 4. Sýnýflarýmýzda Online Kütüphane ile dil geliþimleri desteklenir. Öðretmen seviyelerine uygun kitap atamasý yapar ayrýca öðrenciler ilgi alanlarýna ve seviyelerine göre online kütüphaneden kitap seçip okuma yaparlar.
  • Ödevlendirme sistemi: Öðrencilerimiz hafta içi ve hafta sonu Ýngilizce’yi kullanmalarýný saðlayan proje ya da yazýlý ödevler verilir.
  • Big Read kitap okuma yarýþmasý: Okulumuz öðrencileri 8 yýldýr Oxford Üniversitesi Yayýnevinin düzenlediði Big Read kitap okuma yarýþmasýna katýlýrlar.
  • Sene baþý bilgilendirme toplantýsý: Ana sýnýfýndan 4.sýnýflara kadar tüm velilerimize sene baþýnda Ýngilizce zümre baþkaný tarafýndan Atayurt’ta Ýngilizce Dersleri adlý bilgilendirme toplantýsý yapýlýr.Ardýndan ana ders öðretmeni sene boyunca yapacaðý çalýþmalarý detaylý bir þekilde velilerimize aktarýr.
  • Sene sonu gösterileri: Ana sýnýflarýmýz sene sonunda Ýngilizce bir müzikal tiyatro oyunu sergilerler.1.sýnýflarýmýz sene sonunda Okuma Bayramý kapsamýnda Ýngilizce bir müzikal tiyatro oyunu sergilerler.
  • Sözlük kullanýmý: Okulumuz 2,3 ve 4.sýnýf öðrencileri etkin bir þekilde ders içinde, ödev yaparken ya da  Ýngilizce hikaye kitabý okurken  Ýngilizce-Türkçe, Türkçe Ýngilizce sözlük kullanýrlar.
  • Öðretmen eðitimleri: Okulumuz Ýngilizce öðretmenleri mesleki geliþim için sene içinde çeþitli okullarýn ELT konferanslarýna ya da çeþitli yayýnevlerinin okulumuzda ya da baþka okullarda düzenlediði Ýngilizce öðretimdeki yaklaþýmlar konulu eðitimlere katýlýrlar.
  • Etüdler: Beklentilerin altýnda kalan öðrencilerimiz için ek Ýngilizce dersleri yapýlýr.
  • Veli görüþmeleri: Veliler istedikleri zaman Ýngilizce öðretmenine telefonla ulaþabilir ve veli görüþme saatlerinde yüz yüze görüþme yapabilirler.Ayrýca Ýngilizce öðretmenleri düzenli telefon aramalarýyla velileri öðrencinin durumuyla ilgili bilgilendirir.

J)KÜTÜPHANE VE KAYNAKLAR
Kütüphane
Okulumuzda kütüphane bulunmaktadýr. Kütüphanemizin sorumluluðu sýnýf öðretmenleri ve kütüphane görevlisindedir. Kütüphanemizde sýnýf seviyelerine uygun öykü kitaplarý ve bilgi içerikli ansiklopediler bulunmaktadýr.  Kütüphanemize, velilerimiz de baðýþta bulunmuþtur.
Özel Atayurt Ýlkokulu kütüphanesine, satýn alma yoluyla Türkçe ve yabancý dillerde kitaplar alýnýr.
Tüm araþtýrma görevlerinde öðrenciler, öncelikle okul kütüphanesine yönlendirilir. Bu sebeple, okul kütüphanemizin dil kaynaklarýnýn zenginliðine ve çeþitliliðine önem verilir.
Nitelik ve nicelik açýsýndan kütüphane kaynaklarý, öðretmenler ve öðrenciler öncelikli olmak üzere, tüm kütüphane üyelerinin (öðrenci, öðretmen, veli, çalýþan) dillerini geliþtirmeye olanak saðlamasý için kullanýlýr.
Kütüphane koleksiyonunun geliþtirilmesi ve yayýn saðlama konusunda PYP koordinatörü, kütüphane sorumlusu, zümre baþkanlarý, okul yönetimi ve tüm öðretmenler kaynaklarýn satýn alýnmasý ya da saðlanýlmasý konusunda öðrenci ve öðretmen gereksinimleri doðrultusunda birlikte karar verirler. Bu baðlamda, okul yönetimi kütüphane koleksiyonun güçlendirilmesi ve koleksiyon çeþitliliðinin saðlanmasý için her yýl bir bütçe oluþturur. Kütüphaneye ayrýlan bütçe doðrultusunda kaynaklar, her yýl artýrýlmaktadýr.
Ayrýca her sýnýfta, sýnýf düzeyine uygun öykü ve araþtýrma kitaplarýnýn bulunduðu kitaplýklar mevcuttur.
Pandemi döneminde Türkiye’deki bazý yayýnevleri ekonomik açýdan zarara girdikleri için bazý araþtýrma kitaplarýnýn temininde zorluk yaþamaktayýz.
Dil politikamýzýn etkin olduðu okulumuzdaki diðer mekânlardaki gibi kütüphanemizde de öðrenen profili özellikleri sergilenir ve geliþtirilir.
Belli aralýklarla, her sýnýf seviyesi için ayrý olmak üzere kitap yazarlarý okulumuza davet edilir. Kitabýyla ilgili etkinlik düzenlenir.

Kütüphaneye kaynak saðlarken göz önüne alýnan kriterler aþaðýdaki gibidir:

  • Kaynaklar sorgulama programýný destekler.
  • Kitabýn dili ve içeriði okulumuzun programlarýna uygun olmalýdýr.
  • Bilgi gereksinimlerini karþýlayacak þekilde konu, dil ve tür açýsýndan yeterli çeþitlilikte olmalýdýr.
  • Seçimde,kaynaklarýn güncel bilgiyi içermesine dikkat edilmelidir. 
  • Yayýnevleriyle sürekli iþ birliði içinde olunarak yeni çýkan kaynaklar öðretmenlere tanýtýlýr.
  • Öðretmenlerin, eðitim–öðretim ve araþtýrma için önerdikleri kaynaklarýn, satýn alýnmasýna öncelik verilir. 
  • Öðrenen profilinin geliþmesine katký saðlayacak kitaplarýn seçilmesine özen gösterilir.
  • Satýn alýnan elektronik kaynaklarýn seçiminde de ayný esaslar dikkate alýnýr.
  • Her yýl okulumuzda bir hafta boyunca Tübitak ve Ýþbankasý Yayýnevlerinin kitap standý kurulur. Öðrencilerin araþtýrma yapmak istedikleri kitaplarý satýn almalarý saðlanýr. Ayrýca bu yayýnevleri okulumuz kütüphanesine baðýþ yaparlar.

Kaynaklar
Dil öðretimi ve öðrenimi için en iyi ve kabul görmüþ kaynaklarýn zenginliðine gereksinim vardýr. Sorgulamalarýmýzda, çeþitli kaynaklardan yararlanmaktayýz. Ne kadar çok duyu organýmýzý kullanýrsak o kadar iyi ve kalýcý öðrenmiþ oluruz, dolayýsýyla öðrendiklerimizi de eyleme dönüþtürürüz.

           Yeri geldikçe yararlanacaðýmýz kaynaklarýmýz:

  • Okul kurucularý, yöneticilerimiz, okul çalýþanlarýmýz, öðrenci velilerimiz ve  çeþitli meslek gruplarý
  • Kütüphanemiz
  • Türkçe ve Ýngilizce kitaplar, gazeteler, dergiler, broþürler, afiþler
  • Haritalar ve atlaslar
  • Matematik ölçüleri ve geometrik þekiller
  • Sorgulamalarýmýza yardýmcý olmak için çaðýrdýðýmýz uzmanlar.
  • Çevremizdeki fabrikalar, müzeler, tarihi yerler, tarým alanlarý, hayvan barýnaklarý, pazar ve çarþý
  • Resmi kurumlar, sosyal yardým dernekleri
  • Farklý kültürlerden ziyaretçiler
  • Bilgisayar temelli kaynaklar (DVD, VCD vb.), internet siteleri, akýllý tahta, projeksiyon makinesi
  • Tiyatrolar, drama, dans ve müzik gösterileri, sinemalar
  • Spor müsabakalarý, spor salonlarý ve sahalarý
  • Okulumuzda öðrencilerin sanat ürünlerini, görsel dil ürünlerini ,araþtýrmalarýný sergileyebilecekleri duvar ve panolar

Kaynakça:
PYP’yi gerçekleþtirmek kitapçýðý,
Okul topluluðunu oluþturan paydaþlardan elde edilen veli anketleri
Dil kapsam ve sýralama belgeleri
Özel Atayurt Ýlkokulu varolan uygulamalarý
Milli Eðitim Bakanlýðý Türkçe dersi öðretim programý
Milli Eðitim Bakanlýðý Ýngilizce Dersi öðretim programý

 

Özel Atayurt Ýlkokulu Dil Politikasý Kurulu Üyeleri:

Okul Müdürü Tevfik Soydan
PYP Koordinatörü /Müdür Yardýmcýsý Melike Öðüt
Sýnýfý öðretmeni Gülçin Tezel
Sýnýf Öðretmeni Aysun Sarýtekeli
Sýnýf Öðretmeni Zeliha Bayar
Sýnýf Öðretmeni Lütfiye Akkuþ
Sýnýf Öðretmeni Þule Ýnal

 

Politika düzenlenme tarihi:15/04/2018
Politikanýn gözden geçirilme tarihi:02/09/2021

Ölçme-Deðerlendirme Politikamýz

ÖZEL ATAYURT ÝLKOKULU
ÖLÇME - DEÐERLENDÝRME POLÝTÝKASI

 Misyonumuz
Özel Atayurt Okullarý; öðrencilerini toplumun her kesimiyle saðlýklý iletiþim kurabilen, ulusal ve evrensel deðerlerle donanmýþ, daha mutlu bir dünya oluþturmak isteyen, özgüveni olan, sorumluluk alabilen, bilimsel ve analitik düþünebilen, uluslararasý geçerliliði olan eðitim programlarý geliþtirmek için diðer okullarla iþbirliði yapan, teknolojik geliþmelere hakim, becerilerini geliþtirebilen, üretken, yaratýcý, öðrenmeyi bilen ve yaþam boyu öðrenen, araþtýran-sorgulayan, bilgili ve duyarlý, topluma ve doðaya saygýlý, Atatürk ilkeleri doðrultusunda, demokratik ve laik cumhuriyete sahip çýkan bireyler olarak hayata hazýrlamaktadýr.
Ölçme – deðerlendirme, öðretimin ve öðrenmenin vazgeçilmez bir parçasýdýr. Özel Atayurt Ýlkokulunda, okuldaki ilgili bütün birimlerin kullanýmýna açýk, yazýlý bir ölçme – deðerlendirme politikasý mevcuttur. Bu politika,  bütün öðretmenlerin ölçme –deðerlendirme sürecine dair anladýklarýný niteliðe kavuþturmayý amaçlayan yazýlý bir belgedir. Duraðan deðildir. Okulun ölçme – deðerlendirme ihtiyaçlarýna göre sürekli geliþen bir belgedir.
Ölçme-deðerlendirme politikasý oluþturmanýn kilit bileþeni, ortaklaþa yapýlacak dönüþümlü düþünme çalýþmasýdýr. Bu etkinliðe hem öðretim kadrosu hem de yönetim kadrosu katýlýr.
 Ölçme-deðerlendirme politikasý geliþtirilip üzerinde fikir birliðine varýldýktan sonra bütün okul çapýnda uygulamaya geçirilir. Ölçme-deðerlendirme politikasý okulda oluþturulduktan sonra öðrencilere ve velilere iletilir.
Deðerlendirme, öðrenci performansý ile ilgili bilgilerin toplanmasý ve analiz edilmesidir. Bu sayede, öðrencinin öðrenme sürecinde farklý aþamalarda neleri bildiði, kavradýðý,  ne yapabileceði ve hangi tutumlar içinde olduðu belirlenir. Böylelikle, bizim öðretme þeklimiz, öðrenenin öðrenmeye karþý tutumu ve öðrencinin öðrenme seviyesi analiz edilmiþ olur ki bu da bizim gelecekteki planlama ve pratiðimizin temelini oluþturmaktadýr.                                          

Deðerlendirme, öðrenme süreci boyunca, öðrencinin istenilen düzeye çýkmasýna rehberlik etme amacýmýza destek olacaktýr. Deðerlendirmeye öðretimin ve öðrenmenin ayrýlmaz bir parçasý olarak bakmamýz, Ýlk Yýllar Programý (PYP)’ný  uygulayan bir  okuldaki müfredatý oluþturan ve  birbiriyle  ilgili üç alaný tanýmlamaktadýr:                                                                                                                                 
1. Yazýlý müfredat                                                                                                                                                                         
2. Öðretilen müfredat                                                                                                                                                        
3. Deðerlendirilen müfredat                                                                                                                                            
Bu üç bileþen, öðrencilerin eski tecrübelerine dayanarak kendi anlamlarýný oluþturmalarý, kendi sorularýný keþfetmeleri ve kendi öðrenme biçimlerine yönelik uygun tecrübe ve deðerlendirmeleri kazanmalarýyla öðrencilerin daha derin seviyelerde anlamaya ulaþmasýna yardýmcý olan bir döngüyü oluþturmaktadýr.  

Ýlk Yýllar Programý (PYP)  deðerlendirmeyi üç bölüme ayýrmaktadýr:

Deðerlendirme – öðrencilerin ne bildiklerini ve neler öðrendiklerini nasýl keþfettiðimizi,                                                                                                                                 
Kaydetme- öðrencilerin neler öðrendiðiyle ilgili olarak veriyi nasýl toplamaya ve analiz etmeye karar verdiðimizi,                                                                                                                                                                                             
Raporlama-bu bilgileri ebeveynlere, kayýt kabule ve öðrencinin öðrendikleriyle doðrudan ilgili olan diðer birimlere, kiþilere nasýl iletmeye karar verdiðimizi belirler.                                                                                                            

  • NEDEN DEÐERLENDÝRÝYORUZ?

     
Deðerlendirme, öðretim döngüsünün ayrýlmaz bir parçasýdýr. Öðrencinin öðrenmesi ve geliþimi ile ilgili bilgi saðladýðý gibi, planlama, dönüþümlü düþünme ve iþbirliði konularýnda da bilgi sunar.  
Öðrencinin öðrenmesini geliþtiren unsurlar: 
*Önceki bilgi ve tecrübelerinden hareket edilmesi,
*Bireysel ihtiyaçlarýn karþýlanmasý için öðrencileri etkin bir þekilde öðrenmeye dahil  eden ilgi çekici konularýn olmasý,
*Seçilen konularýn öðrencilerin gerçek hayatlarý ile alakalý, düþünmeye zorlayan ve önemli konular olmasý,
 *Öðrencilere geribildirim saðlamasý,
 *Öðrencilerin öðrenme fýrsatlarýný geliþtirmesi.

B.ÖLÇME - DEÐERLENDÝRMENÝN TEMEL STRATEJÝ VE ARAÇLARI
Ölçme –deðerlendirmede kullanýlacak strateji ve araçlar Özel Atayurt Ýlkokulu öðretim kadrosu tarafýndan ortaklaþa kararlaþtýrýlýr.

ÖLÇME DEÐERLENDÝRME STRATEJÝLERÝ VE ARAÇLARI

Ölçme- deðerlendirme
                       Araçlarý

Ölçme-
Deðerlendirme
stratejileri

 

Rubrikler

 

 

Standart oluþturan öðrenci  çalýþmalarý

 

Kontrol listeleri

 

Kýsa gözlem kayýtlarý

 

Gözlemler

 

X

 

 

x

 

x

Performans deðerlendirmeleri

 

x

 

x

 

 

x

Süreç odaklý deðerlendirmeler

 

x

 

 

x

 

x

 

Seçilmiþ yanýtlar

 

 

x

 

x

 

 

Açýk uçlu uygulamalar

 

x

 

x

 

 

x

ÖLÇME-DEÐERLENDÝRME STRATEJÝLERÝ
GÖZLEMLER                                                                                                                                       
Bütün öðrenciler sýk sýk ve düzenli olarak gözlemlenir; öðretmen çeþitli biçimlerde öðrencilere odaklanýr; bu odaklanma (örneðin bütün sýnýfa odaklanmak þeklinde) geniþ açýlý olabileceði gibi, (örneðin tek bir öðrenciyi veya etkinliðe odaklanmak þeklinde) yakýndan da olabilir.
Öðretmenler veya öðrencilerin kendileri tarafýndan yapýlan gözlemler þu þekilde örneklenebilir:              
1. Kýsa gözlem kayýtlarý, günlükler
2. Öðrencilerin eylem halinde bulunduðu video ya da fotoðraflar
3. Öðrencilerin Ýlk Yýllar Programý’nýn (PYP) 5 temel öðesine dair geliþimini gösteren, öðretmenlere ait öðrenci kontrol listeleri.

PERFORMANS DEÐERLENDÝRMELERÝ                                                                                    
Hedefe yönelmiþ görevlerin, önceden belirlenmiþ ölçütlerle deðerlendirilmesidir. Bunlar gerçek ve dikkat çekici zorluklarý ve sorunlarý ortaya koyar. Bu ödevlerde soruna dair birçok yaklaþým söz konusu olabilir. Ancak tek bir doðru yanýtýn olma olasýlýðý çok düþüktür. Bunlar genelde çoklu modellerdir ve birçok becerinin kullanýlmasýný gerektirir. Bu tür ölçme-deðerlendirmeler için genelde iþitsel, video ve anlatýmlý kayýtlar yararlý olur. Örnekler:                                                   
1.Bir probleme ya da gerçekçi bir göreve verilen kiþisel ya da grup cevaplarý        
2.Dijital, müzikal, görsel, drama vb. kullanýlarak yapýlan sunumlar                                                                                             
3.Öðrenci yazý çalýþmalarýndan parçalar, araþtýrma projeleri, grafik düzenleyiciler, vb.
4. Üç boyutlu ürün çalýþmalarý
SÜREÇ ODAKLI DEÐERLENDÝRMELER                                                                                                 
Öðrenciler sýk sýk ve düzenli olarak gözlemlenirler.  Yapýlan gözlemler beklenen ve beklenmeyen davranýþlarýn not edilmesi, güvenilirliðini artýrmak için çoklu gözlemlerin yapýlmasý ve geçerliliðini artýrmak için farklý baðlamlardan kanýtlarýn sentezlenmesi þeklinde kayýt altýna alýnýr. Yazma ve kayýt altýna alma süresini en aza indirmek için bir not alma ve kayýt tutma sistemi geliþtirilir. Örnekler:                                                                                  
1. Bireysel öðrenci deðerlendirmesi için kullanýlan öðretmenlere ait öðrenci kontrol listesi
2. Öðrencilerin dönüþümlü düþünme günlüklerine yazdýklarý dönüþümlü düþünme kayýtlarý
3. Öðrenmeyi baþarý kriterleri doðrultusunda kontrol etme ve anlamayý baremler kullanarak deðerlendirme
4.Öðrencinin öðrenme günlüklerindeki notlar

SEÇÝLMÝÞ YANITLAR                                                                                                                    
 Tek seferlik, tek boyutlu çalýþmalardýr. Bu tür ölçme-deðerlendirmenin en iyi bilinen türleri testler ve kýsa sýnavlar (quiz)dýr. Örnekler:Kýsa sýnav (quiz)/test sonuçlarý         
 AÇIK UÇLU UYGULAMALAR                                                                                                  
 
Öðrencilere bir uyarýcý sunulur ve buna özgün bir karþýlýk vermeleri beklenir. Yanýt yazýlý þekilde kýsa bir cevap, bir çizim, þema ya da çözüm þeklinde olabilir. Ölçme-deðerlendirme ölçütü eklenmiþ çalýþma portfolyoya konulabilir.
Örnekler:                                                                                                                                
1. Diyagramlar(hikaye haritalarý, lotus, balýk kýlçýðý vb.) ve diðer grafik düzenleyiciler(tablo vb.)                                              
2. Kompozisyonlar (yazýlý, müzikal ya da dans )                                                                    
3. Öðrenci tarafýndan hazýrlanmýþ videolar, posterler ya da sanat çalýþmalarý,                             
4. Powerpoint sunularý ya da öðrenci tarafýndan baþlatýlan organize olarak yapýlan eylemler.

ÖLÇME –DEÐERLENDÝRME ARAÇLARI
RUBRÝKLER
Öðrencileri her alanda derecelendirme için oluþturulmuþ bir dizi ölçüttür.Öðrencinin çalýþmasýnda ne tür özelliklere veya iþaretlere bakmasý gerektiðini ve bunun sonrasýnda da önceden belirlenmiþ ölçek kullanarak o çalýþmayý nasýl deðerlendirebileceðini anlatýr.                                                                                                                                            
Öðretmenler tarafýndan hazýrlanabileceði gibi öðrenciler tarafýndan da hazýrlanabilir. Puanlama rubriðinde genelde her bir baþarý düzeyi için bir standart vardýr.  

KONTROL LÝSTELERÝ                                                                                                                 
Bunlar olmasý gereken bilgi, veri, nitelik veya unsurlarýn listeleridir.  

NOT ÇÝZELGESÝ
Bir tür kontrol listesi olarak kabul edilir.

KISA GÖZLEM KAYITLARI                                                                                                                                 
Kýsa gözlem kayýtlarý, öðrencilerin gözlemlenmesini temel alan yazýlý, kýsa notlardýr. Daha sonra analiz edilebilecek olan odaklanmýþ, kapsamlý gözlemlerdir. Bu kayýtlarýn sistematik olarak bir araya getirilmesi ve düzenlenmesi gerekir. (Yapýlandýrýlmýþ gözlem kayýtlarý, kazandýrýlmasý hedeflenen tutumlarý ele almamýza yardýmcý olur. Örneðin arkadaþlýk iliþkileri, ödev ve sorumluluklarý ,yeme alýþkanlýklarý …vb.)

C. BÝR PYP OKULUNDA NELER DEÐERLENDÝRME KAPSAMINA ALINIR?     
 IB PYP Sorgulama Programý boyunca, Özel Atayurt Ýlkokulu, yapýlandýrýlmýþ sorgulama programlarý ile anlam oluþturmak için öðrencilere imkan tanýr. Konuya özgü bilgi, öðrenme yaklaþýmlarý ve temalar arasýndaki baðlantýlarýn vurgulanmasý ile bu amaç tamamlanýr. Disiplinlerüstü temalar sorgulama için bir odak noktasý saðlar.                                                                                                                         
Geri bildirim, bu alanlarýn her birindeki öðrenci geliþimi ve performansý üzerine verilir. Ayrýca, geribildirim IB öðrenen profili  ve PYP’nin 5 temel unsurlarýyla  ilgili olarak da verilir.
 Özel Atayurt Ýlkokulu, ölçme –deðerlendirme sistemi aþaðýdaki ders alanlarýnýn her birindeki performans ve ilerlemeyi deðerlendirir: Türkçe, Ýngilizce, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, kiþisel toplumsal eðitim ve beden eðitimi, görsel sanatlar, müzik, biliþim teknolojileri, drama.
Okulumuz, öðrencilerin aþaðýdaki alanlardaki geliþimini deðerlendirmektedir:                                                                      
*Kavramlarýn anlaþýlmasý ( geleneksel ders alanlarýný aþan büyük fikirler )                                      
* Bilgi edinme
*Becerilerde uzmanlaþma
*Eyleme geçme kararý
* IB öðrenen profili özelliklerinin gösterilmesi
*Öðrencilerin ders alanlarýndaki geliþimi ve performansý

D) ÖZEL ATAYURT ÝLKOKULUNDA DEÐERLENDÝRME NE ZAMAN YAPILIR?
ÖN DEÐERLENDÝRME                                                                                                                                                            
Önceki bilgi ve tecrübelerin ortaya çýkarýlmasý için yeni öðrenmeye baþlamadan önceki süreçtir. Tüm sýnýflarda,                                                                                                                                                                                     
1. Ne Biliyorum?
 2.Ne Öðrenmek Ýstiyorum?
 3.Ne Öðrendim?                                                                                                                                                                                                      
 
tablolarý her ünite için tamamlanmak üzere hazýr bulundurulur. Beyin fýrtýnasý faaliyetleri ve zihin/kavram haritalarý da öðrencilerin temel bilgilerini harekete geçirmek için kullanýlýr.    
SÜREÇ DEÐERLENDÝRMESÝ                                                                                                                                           
Günlük öðrenme ile iç içe geçmiþtir ve çocuklarýn hali hazýrda neyi bildiklerini, anladýklarýný ve yapabileceklerini bularak gelecekteki geliþimini ve öðrenmesini planlamak amacýyla öðretmen ve öðrencilere yardýmcý olur. Bir sorgulama ünitesi boyunca gerçekleþtirilebilir.  
SONUÇ DEÐERLENDÝRMESÝ                                                                                                                                                   
 
Bir öðrenim ünitesi ya da sürecinin sonunda gerçekleþtirilir. Öðrencilerin, öðretmenlere ve ebeveynlere, ders süresince nelerin öðrenildiðini göstermesi ve geliþimin deðerlendirilmesi için bir imkan sunar. Öðretilen bir ünite ya da süreç için normal bir son noktasýdýr ancak deðerlendirilen alanlardaki öðrenci öðrenmesinin sonu deðildir.    
E) PYP’DE ETKÝLÝ DEÐERLENDÝRMENÝN ÖZELLÝKLERÝ NELERDÝR?      
• Önceden bilinen ve anlaþýlan kriterlere karar vermek
• Öðrencilerin yalnýzca gerçekleri hatýrlamasýný deðil öðrendiklerinin  sentezlemesini ve uygulamasýný saðlamak
• Öðrencilerin dönüþümlü düþünmesini ve öz-deðerlendirme yapabilmelerini  geliþtirmek
• Kaliteli ürün ya da performans üretimine yoðunlaþmak
• Çocuklarýn güçlü yanlarýný vurgulamak ve uzmanlýk ve ustalýklarýný göstermelerine izin vermek 
• Çocuklarýn farklý görüþ ve yorumlarýný ifade etmelerine izin vermek
• Öðrenme/öðretme döngüsünün her aþamasýnda geribildirim saðlamak
• Öðrenci ihtiyaçlarý, ilgileri ve öðrenme tarzlarýna (öðrenci odaklý) baðlý olmak
• Öðrenciler ve öðretmenler arasýnda iþbirliði kurmak
• Öðrenciler, ebeveynler, öðretmenler, yöneticiler ve kurul üyeleri tarafýndan açýkça bildirilen ve anlaþýlan öðrenci geliþimi ve öðrenmesi ile ilgili kanýt üretmek 
• Öðrenmeye deðer þeyleri belirlemek.

F) ÖZEL ATAYURT ÝLKOKULUNDA ÖLÇME – DEÐERLENDÝRME SINIRLI OLMAMAKLA BERABER, AÞAÐIDAKÝLERÝ ÝÇERÝR:

1. Sunumlar                                                                                                                                                                   
2. Performansa dayalý çalýþmalar                                                                                                                                   
3. Portfolyolar                                                                                                                                                                                               
4. Görüþmeler                                                                                                                                                         
5. Testler                                                                                                                                                                                           
6. Ara sýnavlar                                                                                                                                                            
7. Dönüþümlü düþünme defterleri                                                                                                                                           
8. Sýnýf içi tartýþmalar                                                                                                                                                       
9. Gözlemler
10.Rubrikler
11.Kontrol listeleri
12. Öz deðerlendirmeleri
13.Akran deðerlendirmeleri
14.Öðrenme günlükleri
 G) ÖÐRETMENLER ÖÐRENCÝ GELÝÞÝMÝNÝ NASIL KAYDEDÝYOR? 

 Kaydetme: Öðretmenler, PYP’de öðrenci geliþimini kaydetmek amacýyla bir dizi  önceden belirlenmiþ deðerlendirme aracý kullanýrlar. Öðrencilerin öðrenme kanýtlarýnýn belgelenmesi ve istenildiðinde kullanýlmasý (raporlama amacýyla, öðretmen-veli görüþmelerinde kullanmak amacýyla, geliþim raporlarý için) ölçme-deðerlendirme araçlarý saklanýr.

 H) ÖÐRENCÝ GELÝÞÝMÝ EBEVEYNLERE VE ÖÐRENCÝLERE NASIL RAPORLANIR?      

 Raporlama: Öðrencilerin ne bildiði, anladýðý, ve yapabileceði bilgisinin aktarýmýyla ilgilidir. Öðrencinin öðrenmesinin katettiði ilerlemeyi anlatýr, geliþtirilecek alanlarý belirler.
Raporlama çok çeþitli þekillerde sunulabilir.
Özel Atayurt Ýlkokulunda raporlama aþaðýdaki þekillerde olmaktadýr.
1. Toplantýlar
2. Öðretmen -öðrenci görüþmeleri
3. Öðretmen- veli görüþmeleri
4.Dönem sonu geliþim raporlarý
5. Disiplinlerüstü tema veli bültenleri
6.Portfolyo sunumu

Etkili raporlamada bulunmasý gerekenler:
                                                                                                                                                  
• Ebeveyn, öðrenci ve öðretmenler ortak olarak katýlýrlar.                                                              

 • Okulun deðerlerini yansýtýr.                                                                                                   
• Anlaþýlýr, dürüst, adil ve güvenilir olur.                                                                                     
• Herkes için açýk ve anlaþýlýr olur.                                                                                         
• Öðretmenlere, raporlama süreci boyunca öðrettikleri ile gelecekteki öðretme ve deðerlendirme uygulamalarýnýn birleþtirilmesine imkan sunar. 

I)ÖZEL ATAYURT ÝLKOKULUNDA, EBEVEYNLER ÖÐRENCÝLERÝNÝN GELÝÞÝMÝ ÝLE ÝLGÝLÝ OLARAK AÞAÐIDAKÝ YOLLARLA BÝLGÝLENDÝRÝLÝR     
Karneler
Dönemde bir  kez yýlda iki kez ana sýnýfýndan 4.sýnýfa kadar tüm öðrenciler için Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan geliþtirilen formattaki karnelerdir.
                                                                                                                                           
PYP geliþim raporlarý:
Özel Atayurt Ýlkokulu’nda ana sýnýfýndan 4.sýnýfa kadar dönemde bir kez, yýlda iki kez  öðrencinin sorgulama ünitelerinde ve ders bazýnda  hedeflenen bilgi, kavramlar, öðrenme yaklaþýmlarý ve öðrenen profili özelliklerine dair geliþimleri deðerlendirilir.
                                                                                                                                                                                            
Portfolyo sunumlarý:
Öðrenciler tarafýndan öðretmen rehberliðinde organize edilirler.Öðrenciler, portfolyolarýndan seçtikleri ürünleri aileleriyle yýlda iki  kez gerçekleþen portfolyo sunum günlerinde paylaþýrlar. 
 
Veli toplantýlarý:                                                                                                                                                           
 
Ebeveynler, öðrenciler ve öðretmenlerin hepsi raporlama sürecinde ve hem öðrenme hem de öðrenci geliþiminin hesaplanmasýna iliþkin sorumluluðun paylaþýlmasýnda ortak olarak deðerlendirilir. Ýletiþim açýk ve karþýlýklýdýr. Özel Atayurt Ýlkokulunda her yýl üç tane veli toplantýsý düzenlenir. (Eylül, Aralýk ve Nisan aylarýnda) Ayrýca, okul yýlý boyunca veli görüþmeleri için pek çok imkan sunulur. Tüm öðretmenlerin haftalýk zaman çizelgesinde ‘Veli Görüþme Saatleri’  bulunmaktadýr.

Ev ziyaretleri:
Özel Atayurt Ýlkokulu ana sýnýflarý ve 1.sýnýflarda düzenlenen ev ziyaretlerinin amacý, anne ve babanýn eðitime katýlmasýyla, kurum ve ev arasýnda devamlýlýðýn saðlanmasý, kazanýlan beceri ve bilgilerin pekiþtirilmesi, eðitimde sürekliliðin saðlanmasý ve baþarýnýn artýrýlmasýdýr.(Ev ziyaretlerine pandemi sebebiyle ara verilmiþtir.)
 
Dönüþümlü düþünme ve öðrenme günlükleri: 
Öðrenciler yýl boyunca öðrenmelerine dair dönüþümlü düþünürler ve bunlarý günlüklerine yazarlar. Kendi öðrenme süreçlerini, deneyimlerini dikkatle ele alýrlar.
Öðrenciler günlük olarak o günkü eðitim öðretim faaliyetlerinden aklýnda kalanlarý yazdýklarý günlüklerdir. 

J)MÝLLÝ EÐÝTÝM BAKANLIÐI OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝM VE ÝLKÖÐRETÝM KURUMLARI ÖÐRENCÝ DEÐERLENDÝRME ESASLARI

Okulumuzda, ilköðretim kurumlarý öðrenci baþarýsý ölçme ve deðerlendirmesinde uygulanan esaslar uygulanýr. Buna göre;

  • Eðitim öðretim yýlý ,  ölçme ve deðerlendirme bakýmýndan birbirini tamamlayan iki dönemden oluþur.
  • Baþarýnýn ölçülmesinde ve deðerlendirilmesinde öðretim programlarýnda belirtilen amaçlar ile kazanýmlar esas alýnýr.
  • Ýlkokul 1,2,ve 3. sýnýflarda öðrencilerin baþarýsý; geliþim düzeyleri dikkate alýnarak öðretmen rehberliðinde gerçekleþtirilen ders etkinliklerine katýlýmlarý ile ölçme deðerlendirme araçlarý kullanýlarak yapýlan ölçme deðerlendirme ilkelerine göre tespit edilir. Karnede “çok iyi”, ”iyi” ve “geliþtirilmeli” þeklinde gösterilir.
  • Ýlkokul 4. sýnýfta öðrenci baþarýsý; sýnavlar,  ders etkinliklerine katýlýmlarýndan alýnan puanlar ve PYP ölçme deðerlendirme stratejilerinde uygulanan araçlardan elde edilen veriler doðrultusunda yapýlýr.
  • Ýlkokul 4.sýnýflarýnda dönem puaný, yýlsonu puaný ve yýlsonu baþarý puaný 100 tam puan üzerinden belirlenir.

      • Puanlarýn eþdeðerliði aþaðýdaki gibidir: Puan /Not  “ 85-100”  5 Pekiyi , “70-84”  4 Ýyi, “55-69” 3 Orta , “45-54” 2 Geçer, “ 0-44,99”  1 Baþarýsýz 

  • Ýlkokul 4.sýnýfýnda her dersten bir dönemde iki sýnav yapýlýr. Sýnavlarýn zamaný en az bir hafta önceden öðrencilere duyurulur. Bir kademede / þubede bir günde yapýlacak sýnav sayýsý ikiyi, her bir sýnav süresi de bir ders saatini geçmez.
  • Öðretmenler cevap anahtarlarýný sýnavlarla birlikte hazýrlar. Bu cevap anahtarlarý puanlandýrmada kullanýlýr ve sýnav kaðýtlarýyla birlikte saklanýr. Cevap anahtarlarý detaylý olmalýdýr ve sorulara verilebilecek muhtemel cevaplarý kapsamalýdýr.
  • Öðrencilere her dönemde her bir dersin haftalýk ders saati sayýsý 2 ve daha az olanlara 2, haftalýk ders saati sayýsý 2’den fazla olanlara 3 defa ders etkinliklerine katýlým puaný verilir.
  • Sýnavlara geçerli bir mazereti olmadan katýlmayan öðrencilerin durumlarý puanla deðerlendirilmez. e-okul sistemine “G”(girmedi) ibaresi iþlenir. Ancak dönem puaný hesaplanýrken sýnav adedi tam olarak alýnýr.
  • Sýnav sonuçlarý sýnavlarýn yapýldýðý tarihten baþlayarak en geç 10 gün içinde e-okul sistemine iþlenir ve öðrencilere bildirilir. Sýnav  kâðýtlarý incelenmek üzere öðrencilere daðýtýlýr. Gerekli açýklamalar yapýldýktan sonra toplanýr ve bir öðretim yýlý boyunca saklanýr.
  • Rehberlik ve sosyal etkinlikler puanla deðerlendirilmez.   
  • Sýnava girmeyen ya da performans çalýþmasýný zamanýnda teslim etmeyen öðrenciler mazeret belirtmelidir. Mazeretin geçerli olmamasý ya da yönetim tarafýndan kabul edilmemesi durumunda, öðrencinin performansýna bir not verilmez ancak aritmetik ortalamanýn hesaplanmasýnda deðerlendirmeye tabi tutulur.                                                                                                                                            
     • Fiziksel engel ya da diðer saðlýk sorunlarý nedeniyle görsel sanatlar veya beden eðitimi derslerine katýlamayan öðrenciler doktor raporuyla durumlarýný kanýtlamalýdýr.                                                                                                                                
    • Öðrenciler, resmi kayýtlý dinlerinin Ýslam olmamasý durumunda, din bilgisi dersinden muaf tutulabilir.                                                                                                                                                                                                        
    • Ýlkokul, öðrencilerin baþarýsýzlýklarýna göre dýþlandýðý bir dönem deðildir. Öðrencilere, müfredat çalýþmalarý ve program dýþýndaki sosyal aktivitelerin katkýsýyla ilgilerini ve becerilerini geliþtirme imkanýnýn verildiði bir dönemdir.                                                                                                                                                       
     • Türkiye’de Ýlköðretim Okulu zorunludur ve okullar, öðrencinin yasal vasisinin de onayýyla bir öðrencinin sýnýfta kalmasýna ve sýnýf tekrarý yapmasýna karar verebilir.  

                                                                                                                            
Kaynaklar:  PYP’yi gerçekleþtirmek dokümaný
MEB Ýlkokullar yönetmeliði
Özel Atayurt Ýlkokulu var olan uygulamalarý

Özel Atayurt Ýlkokulu Ölçme-Deðerlendirme Politikasý Kurulu Üyeleri:

Okul Müdürü Tevfik Soydan
PYP Koordinatörü/Müdür Yardýmcýsý Melike Öðüt
Sýnýfý öðretmeni Perihan Bülbül
Sýnýf Öðretmeni Hüsne Sürücü
Sýnýf Öðretmeni Ayþe Çevik
Sýnýf Öðretmeni Safa Bozdað

Politika düzenlenme tarihi:15/04/2018
Politikanýn gözden geçirilme tarihi:01/09/2021

Akademik Dürüstlük Politikamýz

ÖZEL ATAYURT ÝLKOKULU
AKADEMÝK DÜRÜSTLÜK POLÝTÝKASI
Misyonumuz
Özel Atayurt Okullarý; öðrencilerini toplumun her kesimiyle saðlýklý iletiþim kurabilen, ulusal ve evrensel deðerlerle donanmýþ, daha mutlu bir dünya oluþturmak isteyen, özgüveni olan, sorumluluk alabilen, bilimsel ve analitik düþünebilen, uluslararasý geçerliliði olan eðitim programlarý geliþtirmek için diðer okullarla iþbirliði yapan, teknolojik geliþmelere hakim, becerilerini geliþtirebilen, üretken, yaratýcý, öðrenmeyi bilen ve yaþam boyu öðrenen, araþtýran-sorgulayan, bilgili ve duyarlý, topluma ve doðaya saygýlý, Atatürk ilkeleri doðrultusunda, demokratik ve laik cumhuriyete sahip çýkan bireyler olarak hayata hazýrlamaktadýr.
A)AKADEMÝK DÜRÜSTLÜK NEDÝR?
Özel Atayurt ilkokulunda  akademik dürüstlük; öðrencilerimizin kiþisel geliþimlerinin temelini  oluþturur. Sýnav, ödev veya herhangi baþka bir uygulamada emek ve bilgi hýrsýzlýðý yapýlmasýna kesinlikle karþý çýkan, özgünlüðü savunan ve doðru eðitimin temelini oluþturan ilkelerden biridir. Dürüstlük evrensel bir deðerdir ve her yerde geçerlidir.
Bir baþka ifadeyle, diðer insanlarýn orijinal olarak ortaya koymuþ olduðu çalýþmalarýna ve zihinsel emeklerine, fikri mülkiyet haklarý çerçevesinde saygý göstermek ve kendi çalýþmalarýnda da ayný titizlik içerisinde üretmek akademik dürüstlük olarak tanýmlanýr. Akademik dürüstlükte hedef, özgün düþünce ve bakýþ açýsý geliþtirmektir. Amaç bilinçsizce tüketen bireyler olmaktan çýkýp, özgün üreticilere dönmenin ilk adýmýný atmaktýr.
Bu becerilere sahip öðrenciler IB öðrenen profillerinden araþtýran, sorgulayan, açýk görüþlü, ilkeli, duyarlý ve dönüþümlü düþünen bireylerdir.
Akademik dürüstlük temel olarak, kiþinin kendi görevini yerine getirmesi,sahip olduðunu iddia ettiði bilgiye, gerçek anlamda sahip olmasýdýr.

B) NEDEN BU POLÝTÝKAYA ÝHTÝYACIMIZ VAR ?
Tüm öðrenciler;  yaptýðý ödev ve çalýþmalarda düzgün bir þekilde ve dürüstçe yürütülmüþ bir araþtýrmanýn kendisine saðlayacaðý faydalarý anlamalýdýrlar.
Özgünlük, fikri mülkiyet, intihal ,telif ve yaratýcý ifade terimlerinin anlamýnýn  farkýnda olmalýdýrlar.
Öðrencilerden yaratýcýlýklarýna, bireysel ve orijinal fikirlerine, kendi dillerini ifade ediþ tarzlarýna dayalý özgün ödev ve projeler sunmalarý beklenmeli.
Öðrenciler bu ödev ve projelerde, baþkalarýnýn fikirlerine yer verdiklerinde,bunu doðru ve uygun olarak belirtmeleri gerektiðini de bilmelidirler.
Akademik dürüstlük sadece öðrencileri deðil ,öðretmenleri ,velileri ve tüm çalýþanlarý kapsar.
IB, intihali kendine aitmiþ gibi sunmasý olarak tanýmlasa da, öðrenciler çalýþmalarýnda ne zaman ve nasýl alýntý yapabilecekleri konusunda yönlendirilmelidirler.
Öðrenciler kendi düþüncelerini desteklemek için baþkasýnýn kelime ve fikirlerini kullanýrken bunlarý kendilerininkine nasýl dahil edeceðini açýk biçimde öðrenmelidirler.
C)AKADEMÝK DÜRÜSTLÜK POLÝTÝKASININ AMACI
Özel Atayurt Ýlkokulunda amacýmýz; öðrencilerimizin, akademik dürüstlük ilkelerine uygun davranmalarý ve bunu alýþkanlýk haline getirmeleridir. Özel Atayurt Ýlkokulu’nun tüm bireyleri, güvenilir, sorumluluk sahibi ,onurlu kiþiler olarak  yalnýz hak ettikleri baþarý ve saygýnlýðý sahiplenirler.Öðrenciler ve öðretmenler özgün çalýþmalar yapmayý,  baþkalarýna ait fikir ve çalýþmalarý kaynak göstermek þartýyla paylaþmayý hedefler.
Böylece öðrencilerimizin:
kaynak belirtmeden alýntý yapmasýnýn,
baþkasýna ait fikri kendi fikri gibi kullanmasýnýn,
baþkasýnýn hazýrladýðý çalýþmayý kendi çalýþmasý gibi sunmasýnýn,
istenilen ödevi baþkasýna yaptýrmasýnýn önüne geçilir.

D)AKADEMÝK DÜRÜSTLÜK POLÝTÝKASINI KÝMLER OLUÞTURUR ?
Bu politika,okul müdürü, PYP koordinatörü, 1. sýnýf zümresi öðretmenlerinden oluþan kurul üyesi öðretmenler ve kütüphane sorumlusu tarafýndan hazýrlanýr.
Öðrencilerin özgün ödev hazýrlama ve sunma konularýnda rehber olunmalýdýr.Ayný zamanda hatalý uygulamanýn sonuçlarý konusunda öðrenciler sýnýf öðretmenleri ve okul yönetimi tarafýndan bilgilendirilmelidir.

E) BÝLGÝ KAYNAKLARININ KULLANIMI
Özel Atayurt Ýlkokulu Akademik Dürüstlük Politikasý Kurulu üyeleri,  IB’nin beklentisi doðrultusunda  akademik dürüstlük politikasýný ilkeli bir þekilde geliþtirmiþ ve hazýrlamýþtýr. Kiþilerin kendilerinin ve baþkalarýnýn emeklerine ve düþüncelerine saygý duymalarý gerekir. Emeðe saygý en büyük inançtýr .
Özel Atayurt Ýlkokulu’nda; dünya vatandaþý yolunda ilerlerken bilimsel araþtýrmalar ve bilgilerin paylaþýlmasý doðrultusunda bilgi kaynaklarýnýn kullanýmýyla ilgili bazý yasal ve etik konular  olduðunun gerekliliðine inanýrýz. Akademik dürüstlük politikasý bize yasal ve etik olmayan konularla ilgili rehber olmasý amacýyla hazýrlanmýþtýr. Diðer insanlarýn orijinal olarak ortaya koymuþ olduðu çalýþmalarýna ve zihinsel emeklerine, haklarý çerçevesinde saygý göstermek ve kendi çalýþmalarýnda da ayný titizlik içerisinde üretmek akademik dürüstlük olarak tanýmlanýr. Bu becerilere sahip öðrenciler, IB öðrenen profillerinden araþtýran-sorgulayan, açýk görüþlü, ilkeli, duyarlý ve dönüþümlü düþünen bireylerdir. Atayurt Ýlkokulu’nda bir öðrencinin kendisine verilen bir görevi, çalýþmayý, ödevi yerine getirirken akademik dürüstlük politikasýna uygun davranmasý beklenir.
Telif Hakký:
Bir düþünce veya sanat eserini yaratan kiþinin, bu eserden doðan tüm kopyalama, çoðaltma, daðýtma, satma gibi haklarýdýr. Yasalarla koruma altýndadýr.Kitap,beste, film, bilgisayar programý, resim,fotoðraf, bir fikir veya sanat eserini kopyalamak, çoðaltmak, daðýtmak, sergilemek veya sahneye koymak için eser sahibinden izin almak gereklidir.
Ýntihal (Bilgi Hýrsýzlýðý):
Ýntihal, baþkalarýnýn fikirlerini ve söylemlerini kendine aitmiþ gibi sunmaktýr. Bir tür akademik hýrsýzlýktýr. Bir baþka kiþi veya kaynaða ait fikirlerin, ifadelerin veya eserlerin kaynak gösterilmeksizin aynýsýnýn kullanýlmasýdýr.
Ýntihal kapsamýna giren eylemler:

  • Bir kaynaðý baþkasýnýn çalýþmasýný, ödevini olduðu gibi ya da kýsmen kopyalamak
  • Kaynak göstermeden internetten kesip yapýþtýrmak 
  • Baþka dilden çevrilen bilgiyi kaynak göstermeden kullanmak

Her araþtýrma, var olan bilgi birikiminin üzerine kurulur.Baþkalarýnýn fikirlerini, yorumlarýný kullanmanýn yanlýþ bir tarafý yoktur. Yanlýþ olan bu bilgileri kaynak göstermeden kullanmak ve kendininmiþ gibi sunmaktýr.

Ýntihalin Sonuçlarý:

  • Ýntihal kasýtlý veya kasýtsýz gerçekleþebilir. Her iki durumda da etik bir sorundur ve bazý önlemler alýnmasý gerekir.Bu önlemler:
  • Sýnýf öðretmeni ile görüþme
  • PYP Koordinatörüyle toplantý 
  • Aile ile görüþme 

Ýntihalden Kaçýnmanýn Yollarý:

  • Ýntihalden kaçýnmak için öncelikle kaynak gösterme kurallarýný bilmek ve uygulamak
  • Kullanýlabilecek bilgi ve fikirlerle birlikte kaynaðýný not etmek
  • Kullanýlan kaynaklarýn isimlerini eksiksiz kaydetmek 
  • Not alýrken kendi ifadelerinizi kullanmak
  • Baþkalarýnýn cümlelerini aynen kopyaladýðýnýz zaman týrnak iþareti kullanmak
  • Yapýlacak ödevi öncesinde iyi planlamak 
  • Veri kaynaklarýný kontrol etmek ve iyi deðerlendirmek.

Adil Kullaným:
Telif hakký olan bir eserin eðitim ve araþtýrma amaçlý kullanýlmasýna ve kiþisel kullaným için bir bölümünün fotokopisinin alýnmasýna engel yoktur. Bilgi kaynaklarýnýn bu þekilde kullanýmý adil kullaným kapsamýna girmektedir. Adil kullanýmýn çerçevesi; kullanýlan eserin niteliði, kullaným amacý, kullanýlan miktar gibi faktörlere baðlý olarak belirlenmektedir.
Özel Atayurt Ýlkokulu’nda öðrenciler adil kullaným kapsamýnda:

  • Sýnavlarda kopya çekmenin emeðe saygýsýzlýk olduðunu bilir ve duyarlý davranýr.
  • Ýlkeli davranarak çalýþma sýrasýnda öðretmeninin verdiði yönergelere uyar, sýnýfýn düzenini bozmaz.
  • Verilen görevlerle ilgili canla baþla çalýþýr, baþarýyla tamamlar ve bu görevlerle ilgili risk alabilir.
  • Grup çalýþmalarýnda kendine düþen görevleri tam olarak yerine getirir ve grup arkadaþlarýna karþý duyarlý ve dengeli olur.
  • Fikirlerini sýnýf ortamýnda söylerken açýk görüþlü, baþkalarýnýn fikirlerini söylerken de onlara saygýlý olur.
  • Soru sorarak sorgulayacaðýný, araþtýrmalarýný tarafsýz yaparak dönüþümlü düþüneceðini bilir.
  • Ödev ve etkinlik yaparken yaratýcý düþünme becerilerini kullanýrlar.
  • Baþkalarý tarafýndan oluþturulan eserlere ve bilgilere saygý duyar.
  • Edindiði bilgileri kendi bilgisiymiþ gibi ödevlerinde ve projelerinde kullanmaz.
  • Baþkalarýnýn öðrenmelerine ve çalýþmalarýna saygýlý olur.

F)AKADEMÝK DÜRÜSTLÜK POLÝTÝKASININ UYGULANMASINDA ÖÐRETMEN VE ÝDARECÝLERÝN ROLÜ
*Akademik dürüstlük, bilgi hýrsýzlýðýnýn önlenmesi esasýna dayanýr. Dürüstlük evrensel bir deðerdir ve her yerde geçerlidir.
*Akademik dürüstlük özgün çalýþmalar yapmayý ve baþkalarýna ait fikir ya da bulgularý kaynak göstermek koþuluyla paylaþmayý içerir.
*Akademik dürüstlükte hedef, özgün düþünce ve bakýþ açýsý geliþtirmektir. Amaç bilinçsizce tüketen bireyler olmaktan çýkýp, özgün üreticilere dönmenin ilk adýmýný atmaktýr.
Bu baðlamda öðretmen ve idareciye düþen görevler;
Özel Atayurt Ýlkokulu Öðretmenleri:
*Sýnýf öðretmenleri, öðrencilerine belirli terimlerle akademik dürüstlüðün ne anlama geldiðini açýklar.(IB Öðrenen Profili; bilgili)
*Öðrencilere yaratýcý düþünmeye olanak saðlayan ödevler verilmesine ve yönlendirmeler yapýlmasýna dikkat eder.(IB Öðrenen Profili; Araþtýran sorgulayan, bilgili, düþünen, duyarlý)
*Yaptýklarý araþtýrmalar için harcadýklarý zamanýn ve emeðin deðerli olduðunun farkýnda olmalarýný saðlar
*Öðrencilerin, emeðe saygý göstermelerini saðlar. (IB Öðrenen Profili; duyarlý)
*Özgün eser ortaya çýkarmanýn gururunu yaþamalarýna olanak saðlar. (IB Öðrenen Profili; riski göze alan)
*Ödev yaparken yardým alabileceðini fakat ödevini baþkasýna yaptýrmanýn doðru olmadýðýný her fýrsatta vurgular. (IB Öðrenen Profili; ilkeli)
*Araþtýrma yaparken kullandýðý kaynaklarýn belirtilmesinin þart olduðunu belirtir. (IB Öðrenen Profili; bigili)
*Öðrenci ve veliye eþit mesafede olup, deðerlendirme aþamasýnda hiçbir önyargýya yer vermez.(IB Öðrenen Profili; ilkeli)
*Çalýþma sürecinde öðrencilerle sýk sýk bir araya gelip yol gösterici olur. (IB Öðrenen Profili; iletiþim kuran, dönüþümlü düþünen)
*Ýyi uygulamalar için rol model olur. (PYP Kavramlar; bakýþ açýsý)

Özel Atayurt Ýlkokulu Ýdarecileri:

  • Akademik dürüstlüðü okul önceliði yapar.
  • Personel ve öðretmenlerin akademik dürüstlük politikasýný uygulamasýný saðlar.
  • Adalet ve tutarlýlýðý sürdürerek, güvenli bir ortam yaratýr.
  • Ebeveyn farkýndalýðýný artýrmak için ortam saðlar.
  • Çalýþanlarýn ve öðrenci haklarýnýn neler olduðunun ayrýntýlý ve þeffaf bir þekilde sunar.
  • Bilgi teknolojisi ve diðer kaynaklarýn sorumlu kullanýmýný saðlar.
  • Akademik dürüstlük politikasýný güncel kýlar.

G) KÜTÜPHANE
Okul kütüphane sorumlusu ve sýnýf öðretmenleri, hatalý uygulama konusunda uzman sayýlabilecek kiþidir.

  • Sýnýf seviyelerine göre kaynaklarý sýnýflandýrdýrýr.
  • kütüphane derslerine sýnýf öðretmeniyle birlikte girer.
  • edebi türleri tanýtýr.
  • ansiklopedi kullanýmýný öðretir.
  • veri tabaný kullanýmýndan sorumludur.
  • öðrencileri aradýðý kaynaða yönlendirir.
  • kitap önerisinde bulunur.
  • kütüphane kullaným becerilerini öðrencilere anlatýr.
  • kütüphane kaynaklarýný sýnýflandýrýr.
  • internetten bilgi indirirken ya da bilimsel araþtýrma yaparken öðrenciler için, araþtýrma becerisinin önemini vurgulayan bir yol gösterici olmalýdýr.

Bu nedenle, öðrencilere kaynak kullanýrken ve alýntý yaparken düzgün akademik davranýþlar göstermelerini öðretmek ve benimsetmek kütüphane sorumlusunun görev tanýmý içerisinde yer almalýdýr.
Kütüphanede kaynak seçimi yapýlýrken korsan yayýnlar kullanýlmamalýdýr. Bilgi okuryazarlýðý baðlamýnda kütüphaneciler okullardaki öðretmenler ve öðrenciler için bilgi okur yazarlýðý becerilerini geliþtirme açýsýndan köprü görevinde olmalýdýr. (Tan, Gorman ve Singh, 2012)
Kaynakça

  • Academic Honesty in the IB educational context(çevirisi)
  • Kurbanoðlu, S.S. (2001). Öðrencilere bilgi  okuryazarlýðý becerilerinin kazandýrýlmasýnýn önemi ve okul kütüphanecilerinin bu alandaki rolü.
  • Bilgi Dünyasý, 2(1), 1-19. Kurbanoðlu, S. S. ve Akkoyunlu, B. (2002). Bilgi okuryazarlýðý
  • Bilgi Okuryazarlýðý Becerilerinin Kazandýrýlmasýnda Okul Kütüphanecilerinin Rolleri ve Algýlarý :Tolga Çakmak ve H. Ýnci Önal
  • Özel Atayurt Ýlkokulu varolan uygulamalarý

 

Özel Atayurt Ýlkokulu Akademik Dürüstlük Politikasý Kurulu Üyeleri:

Okul Müdürü Tevfik Soydan
PYP Koordinatörü ve Müdür Yardýmcýsý Melike Öðüt
Sýnýf Öðretmeni Þerife Demirbaðlar
Sýnýf Öðretmeni Esra Talaz
Sýnýf Öðretmeni Büþra Geçer
Sýnýf Öðretmeni Uður Özden
Sýnýf Öðretmeni Neslihan Anbarcý
Kütüphane Görevlisi Tuðçe Davran

Politika düzenlenme tarihi:15/05/2018
Politikanýn gözden geçirilme tarihi:31/08/2021
 

Özel Atayurt Ýlkokulu 2024-2025 PYP Sorgulama Programý