ATAYURT OKULLARI 4. ve 8. SINIFLAR OKULA KABUL VE BURSLULUK SINAVI BAÞVURUSU 

Eðitim / Tesisler

Günümüzde spor büyük bir sosyal olay haline gelmiþtir. Spor, bilimsel esaslara uyarak yapýlan planlamalarla önemli bir sektör olarak geliþimini sürdürmektedir. Ayrýca bu geliþim, saðlýk açýsýndan önemli olan düzenli egzersiz yapma alýþkanlýðýný kazanma þeklinde de deðerlendirilebilir.

Her geçen gün düzenli yapýlan bedensel egzersizler, sporun saðlýk için önemini daha da belirginleþtirmektedir. Bu egzersizlerin amacý, kaslarýn, kemiklerin, eklemlerin, kalp-damar sisteminin ve fonksiyonlarýnýn en uygun þekilde çalýþmasýný saðlamaktadýr. Dayanýklýlýk sporlarý (Uzun mesafe koþularý, bisiklet, uzun mesafe yüzme vb.) yapanlarda kroner arter hastalýðý hipertansiyon ve þeker hastalýðý daha az görülmektedir.

Ýnsan bedeni özel yetenekleri olan mükemmel bir varlýktýr. Merkezi sinir sistemi yaþam dinamizmini kontrol eder. Kalp, yaþam boyu düzenli olarak vücuda kan pompalar. Sürekli egzersizlerle solunum sindirim, boþaltým ve iskelet kas sistemlerinin istenen düzeyde tutulmasý saðlanýr. Uzun süre hareketsiz kalan insan bedeni hareket yeteneðini kaybeder ve saðlýk problemleri doðabilir.

Sporla ilgilenenlerin amacý, beden ve ruh saðlýðýný geliþtirmek kendine güven kazanmasýný saðlamak ve üst düzey performansý elde etmektir.

Sonuç olarak spor, kas - iskelet sitemi, kalp - dolaþým sistemi, sindirim sitemi, postür, saðlýklý bir kiloya sahip olmak gibi tüm fiziksel özellikler için oldukça faydalýdýr. Ayrýca sosyal ve psikolojik olarak kiþide olumlu yönde büyük etkisi vardýr.

EGZERSÝZ

Düzenli egzersizlerin faydalarý:
  • Uzun, saðlýklý hayat
  • Güçlü ve dayanýklý kemikler
  • Kas ve eklem aðrýlarýnda azalma
  • Hareketliliðin ve dengenin artmasý
  • Düþme ve kalça kýrýðý gibi ciddi risklerden kaçýnma
  • Yaþlanma ile birlikte beklenen kas gücündeki azalmada yavaþlama

Düzenli egzersiz stresi azaltýr, hayat daha pozitif bakmamýzý saðlar. Bu nedenle düzenli egzersiz yapanlar kendilerini daha iyi ve mutlu hissederler. Saðlýk için çok yoðun spor yapmak þart deðildir. Kaslarýn, kalbin ve akciðerlerin sýký bir þekilde, ama çok yorucu tarzda deðil, çalýþtýrýlmasý yeterlidir. Günde en az 30 dakika, orta derecede fizik aktivite yapýlmalýdýr. Bu süre uzatýlabilir. Önemli olan aktivitedir. Bu aktivite yürüme, yüzme, bisiklete binme, koþma, bahçede çalýþma, ev iþi yapma, dans etme, futbol, basketbol gibi sporlarý yapma þeklinde olabilir. Yapýlacak aktiviteyi yaþa ve zevke göre seçmek uygun olur.

EGEZERSÝZDE YAÐLARIN ENERJÝ OLARAK KULLANIMI

Yað yakýmý için egzersizde kalp atýþýmýz kaç olmalýdýr ?

Kalp atýþý ( Nabýz-HR ), kalbin bir dakikadaki atým sayýsýdýr. Genellikle sol þakak ya da iç bileðe hafifçe dokunmak suretiyle, belirli bir zaman aralýðýndaki vuruþun sayýlmasý ile bulunur. Pratikte bilek veya þakak parmakla hafifçe dokunularak 15 saniye süreyle tutulur ve çýkan sayý 4'le çarpýlýr. Baþka bir açýklama ile; sýfýrdan baþlayarak on saniye içinde kalp atýþýnýzý 10'a kadar saya-bilirseniz, kalp atýmýnýz (HR), dakikada 60 demektir.